Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2008



 



A KIT tartalma megjelenése után néhány napon belül jelenik meg e felületen.

KIT hírlevél: 2008. 11. 19. (42. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.

Miért zárnak be a közkönyvtárak? FEL

A még jóval a válság előtt készített floridai tanulmány (1999-2003) megvizsgálja, hogy az adott periódusban miért zártak be könyvtárak, illetve geoinformációs rendszer használata által utána jár, hogy ennek milyen hatásai voltak. A jelentés tanulmányozása segít egyebek mellett abban, hogy csökkentse a könyvtárak bezárásából eredő lakossági problémákat. A bezárás által a könyvtár körüli egy mérföldes körön belül növekedett a szegénység csökkent az iskolázottság és a lakhatási körülmények. A topográfiai kutatás megmutatja a könyvtár piacát: mely lakóhelyeken élők veszik igénybe a szolgáltatást, és kik maradnak ki belőle. Választ keresnek arra, hogy bezárás esetén feltehetően kik keresnek fel másik könyvtárat, illetve kik morzsolódnak le. Melléklet: Könyvtárbezárás előtt átgondolandó kérdések. - F: jún. 30.
-- Kapcsolódó cikk: Fiókkönyvtár-bezárások és a költségvetés csökkenése riasztja a könyvtárakat országszerte (Branch Closings and Budget Cuts Threaten Libraries Nationwide) - F: nov. 7.
Hírforrás: Webjunction, jún. 30., link link



Mennyit ér a wales-i tartomány? -- Szombati zárva tartás: negyedmillió font FEL

A walesi Nemzeti Könyvtár szombatonként be fog csukódni. Válság van. A könyvtári szolgáltatások nemléte mellett, se étterem, se kávézó, se turistáskodás, semmi. Negyedmillió fontot kellett valahol megtalálni a költségvetésben. A szombat negyedmillió font. Green könyvtáros szerint nehéz döntés, de legalább megmarad a könyvtár. A főnök szerint szívni fog (going to suffer) mindenki. 2009. április elsejétől nem lesz szombat Walesben. - F: nov. 15.
Hírforrás: Nyilvános Könyvtár, link



A minisztériumok azt se tudják, mennyibe kerül a közfeladatok ellátása FEL

'A közfeladatok ellátása és a költségvetés számai között nincs egyértelmű, világos és átlátható kapcsolódás. A legtöbb közfeladat esetében az ágazatokat irányító minisztériumok nem tudják megmondani, hogy mennyibe is kerül az adott közfeladat ellátása, illetve ha meg is tudják adni a közelítő információt, az csak komoly utánajárással lehetséges.' -- írják kutatásukban a KPMG, az IFUA és a Telkes Tanácsadó szakértői, akik még tavaly arra vállalkoztak, hogy a minisztériumok feladat- és hatáskörébe tartozó közfeladatokat felülvizsgálják és javaslatokat tegyenek a módosításukra. Amennyiben ennek mentén elkezdődött volna a munka, ma már biztosan jelentős kiadáscsökkentést lehetett volna megvalósítani. -- Ha a minisztériumokhoz tartozó intézményhálózatokat megvizsgáljuk, kiderül: majd mindegyik a maga intézményrendszere megőrzésére, növelésére törekszik, nem törődve azzal, hogy ez esetleg párhuzamosságokat okoz. -- 'Tapasztalataink szerint a közigazgatás meghatározó szereplőinek fejében nincs világos 'értékválasztás', nincs egyértelmű, ágazatokon átívelően koherens felfogás az állam szerepéről. Az egyes közfeladatok áttekintése során nagyon vegyes és eltérő értékválasztásokkal szembesültünk.' - F: nov. 10.
-- A ráfordítás adatai tehát nem, vagy legalábbis nehezen érhetők el. A kimenet adataiból a minisztérium (esetünkben a könyvtárakért felelős osztály) a kedvezőbbet igyekszik figyelembe venni. Mit nevezünk akkor tényeken alapuló döntéshozatalnak (vö.: a minőségirányítás alapelvei)? -- A KIT szívesen közöl tényeket a könyvtári teljesítménybenchmarkokon túl ráfordítás adatokról is, pl. egy db dokumentum éves tárolási költsége, egy kölcsönzés költsége stb. (MG)
Hírforrás: Portfolio, link MG; link



Az NKA kevesebb elosztható bevétellel számol jövőre FEL

Még bizonytalan, milyen mértékben érinti a hazai kultúrát a világméretű pénzügyi válság. Szinte biztosnak látszik, hogy megkurtítják az állami kulturális büdzsét (is), és kevesebb pénze lesz jövőre a legnagyobb kultúratámogató szervezetnek. - F: nov. 11.
Hírforrás: NOL, link



Fél éve új épületben a főiskolai könyvtár Baján FEL

Az Eötvös József Főiskola Könyv- és Médiatára új épületbe költözött 2008. április 25-én, a Sugovica partjára (2000 m2, három szint, légkondicionált, 200 ezer dok., 270 ülőhely, új Aleph 500-as könyvtári integrált rendszer, több mint ötven olvasói számítógép, mely minden látogató számára ingyenes). A könyvtár Baja legnagyobb lakótelepe és egy kulturális centrum közepén található, mellette egy régi és egy új oktatási épület nagy előadóval (290 ülőhely), hatalmas aulával, 6 új tanteremmel. Fél évszázad után újra Baján a városi levéltár, amely a főiskola könyvtárában, az új épületben kapott helyet. Mivel 2001 óta nyilvános könyvtárként is működik, a könyvtárhasználók száma és köre bővült. A nyugdíjas olvasók a közeli lakótelepről egyénileg és csoportosan is gyakrabban látogatnak könyvtárba, s elsősorban előadásokat hallgatnak. A korábbinál hosszabb nyitvatartási időben, heti 51 és fél órában várják olvasóikat (pénteken és szombaton fél napot). Kiscsoportos foglalkozásokat, összejöveteleket, konzultációkat, előadásokat és tanórákat tarthatnak oktatók és hallgatók a 'Régi könyvek tárában' (30-40 fő), a 'Multimédia olvasóban' (20 fő), a 'Vetítő oktatóban' (42 fő), a 'Szekciószobában' (30 fő) és kutatómunkát végezhetnek tizenhárom 'Kutatószobában'. A 'Vetítő oktató' és a 'Multimédia olvasó' kihasználtsága a legjobb. Az eddigi kb. fél év tapasztalatai: 2008-ban a könyvtárba beiratkozott hallgató 1249 fő, ez a hallgatói összlétszám 67%-a. a Műszaki Fakultás és az új kollégium szomszédos épületéből (240 férőhellyel) érkezik a legtöbb hallgató. A kollégium rendezvények alkalmával szállodai szintű elhelyezést nyújt. -- Szeretettel várjuk könyvtárunkban az ország minden részéről kedves kollégáinkat. - F: Majorné Bodor Ilona, könyvtárigazgató közlése alapján.
Hírforrás: Képek a könyvtárról: link



Újból a Web2-ről FEL

Koltay Tibor jegyezte írás jelent meg a Könyvtári Figyelő legújabb számában. Mivel a KF portálján csak sokára érhető el, az anyag nagyobb részét az 'abkik' blogon lehet olvasni és kommentálni. A cikk a web 2.0 technológiáját, gazdasági vonatkozásait, felhasználóit filozófiáját tekinti át, leginkább talán elemző--szkeptikus nézőpontból. - F: nov. 9.
Hírforrás: abkik, link



Egy könyvtáravató margójára -- Szilágybagos FEL

2008. október 19-e egy újabb lapot, vagy legalábbis bejegyzést jelent Szilágybagos történelmében. Ugyanis ezen a napon történt a Szabó Miklós névre keresztelt községi könyvtár, és az ugyanitt működő e-Transylvania pont avatója. Szilágybagosnak egészen 1968-ig volt saját könyvtára. Ebben az évben csatolták ugyanis Nagyfalu községhez, az akkori rendszer egyik adminisztrációs döntéseként. Azóta Bagos nem rendelkezik saját könyvtárral. - F: okt.
Hírforrás: link



Kilenc új, kilenc megújított FSZEK-fiók FEL

Kilenc új bibliotékát nyit 2013-ig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, ahol kevesebb könyvet kölcsönöznek, viszont egyre többen neteznek: a látogatók fele a monitorok előtt ül. A következő öt évben -- 2002-ben indított programját folytatva -- tovább korszerűsíti 57 egységből álló hálózatát a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK). Néhány tagkönyvtárat összevon, kilenc újat épít, másik kilencet pedig felújít -- tudtuk meg az intézmény főigazgatójától. - F: nov. 10.
Hírforrás: NOL, link



A Hangtárnok otthona lett az Év könyvtára FEL

Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár nyerte el idén az Év Könyvtára címet és az azzal járó egymillió forintos jutalmat; az elismerést Tőzsér Istvánné Géczi Andrea igazgató szerdán, Budapesten vette át Schneider Mártától, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkárától. - F: nov. 12.
Hírforrás: Hírextra, link , NOL, link



Diákbarát könyvtár(?) FEL

Az tuti, hogy többet be nem teszem a lábam a főiskola könyvtárába! Igaz, ezt már többször kijelentettem. Először, amikor észleltem, hogy alig van használható szakkönyv. Másodjára, mikor a pultosnéni kb. lebunkózott, hogy nem köszöntem. (Épp telefonált, és meg akartam várni, míg befejezi...) Harmadjára, mikor száműzték a hátizsákokat a sarokból és létrehoztak egy másik emeleten egy olyan kulcsos tárolót, amibe egy parti-retikül fér csak bele. Negyedjére, amikor kitiltották az A4-es füzeteket az olvasóból. (Mert ki akarna spirálfüzetet vinni egy könyvtárba?!) Mai volt az ötödik. Nem kölcsönözni akartam, hanem megkeresni pár cikket, majd azokat lefénymásolni. Nagyjából 500 Ft alatt lett volna mindez. Fent a pultnál közölték velem, hogy ahhoz, hogy lent fénymásolhassak, vennem kell egy kulcsot, ami 700 Ft + 1000 Ft letét. Persze nem volt nálam 1700 Ft így hirtelen. És oké, lehet hogy én vagyok az egyetlen csóró diák a suliban, de miért követelmény, hogy az, aki mondjuk egy adott lapot akar csak lemásolni, vegyen egy ilyen szart? Nem értem. És azt sem, hogy miért csodálkoznak azon, hogy többnyire üres a könyvtár. - F: nov. 13.
Hírforrás: Szamár a ködben, link



Én azt gondolom... + Könyvtári Turizmus FEL

'Szakmailag igen fejlettek a magyar könyvtárak, ugyanazon trendek alapján dolgoznak, amik alapján a 21. századi kihívásoknak megfelelő európai könyvtárak. Én azt gondolom, hogy egy forráshiányban van bizonyos tekintetben gond. Technológiában vagyunk elmaradva' -- ismertette Bakos Klára a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke. Ezen segít a Társadalmi Megújulás Operatív Program, amely 20 milliárd forintot biztosít országos szinten a könyvtáraknak. Ebből a pénzből fejleszteni szeretnék a technológiát. Az egyik cél például, hogy minden dokumentum felkerüljön a világhálóra és így mindenki számára elérhető legyen. A jövőben a könyvtárosok egyesülete Könyvtári Turizmus címmel újabb projektet indít el, amelyben több magyar város Eger, Győr, Szeged és Kecskemét mellett Nyíregyháza is részt vesz. A cél, hogy a turisták ne csak a múzeumokat látogassák meg, hanem ismerkedjenek meg az országok könyvtáraival. - F: nov. 18.
-- F: Bízni lehet abban, hogy a turizmus-projekt kidolgozói alaposan tanulmányozták a megcélzottak szokásait, kifejezett és ki nem fejezett igényeit, a projektből a könyvtárak várható hasznát, hogy elkerülhető legyen a tini-fiaskóhoz hasonló eset. (MG)
Hírforrás: MTV, link



Digitális könyváruházat nyit a Google -- Ügyes! FEL

Hamarosan megnyitja digitális könyváruházát a Google azt követően, hogy a bíróság előtt egyezségre jutott a szerzők és kiadók szervezeteivel a Book Search elnevezésű programja miatt kialakult jogi vitában - olvasható a The New York Times című amerikai napilap online kiadásában. A Google oldaláról nemsokára pénzért lesznek letölthetőek bizonyos szerzői joggal védett, de újonnan már nem nyomtatott könyvek. Könyvkeresőjén már most is több millió digitalizált kötet tekinthető meg, közülük számos, amerikai egyetemi és közkönyvtár anyagából származó könyv részben vagy teljes egészében ingyenesen olvasható. - F: nov. 13.
-- A hatalmas üzleti lehetőség persze a könyvtárak számára is adott volt :-) (MG)
Hírforrás: Monitor Magazin, link



Tizenkét négyzetméter könyvtár -- Adorjás, polgármesteri hivatal FEL

Adorjáson, a polgármesteri hivatalban berendezett könyvtár és tanoda ajtajára kitűzött órarend minden rubrikájában más gyerek neve van. A rózsaszín Zsófikáé, aki hétfőn jár, utána a 9. osztályosok jönnek gyakorolni. Az egyórás foglalkozásból minimum fél órát töltenek a házi feladat elkészítésével, utána számítógépezhetnek. - F: nov. 13.
Hírforrás: NOL, link



Készül a Reference Extract, a könyvtároshajtású keresőmotor FEL

A Reference Extract arra az egyszerű és nagyszerű ötletre épül, hogy az emberek még mindig a könyvtárosokban bíznak meg leginkább, ha információról van szó. A Reference Extract koncepciója a következő: a többi keresőmotorhoz hasonlóan a találati lista összeállítása itt is súlyozásos módszerrel történik majd, csakhogy a súlyozás alapját a világ könyvtárai és könyvtárosai képezik majd. A procedúra szerint a használó begépeli a keresőszót (keresőkifejezést), a szokott módon lefut a keresés és megjelenik a találati lista, ám a találatok sorrendje attól függ, hogy az adott oldalra a világ több, mint 1400 könyvtárában milyen gyakran hivatkoznak. Pofonegyszerű, nem is tudom, miért csak most jutott eszükbe. - F: nov. 13.
Hírforrás: FIKSZ, link



Haldoklik a magyar tudományos könyvkiadás -- vagy új üzleti modell kellene? FEL

Tavaly óta egyre hangosabban szólnak a vészharangok: halódik a magyar tudományos könyvkiadás. Úgy tűnik, ezen belül a humán tudományoknak lassan tényleg befellegzett. Évi hetvenmilliárdos a hazai könyvpiac, de sem az üzleti, sem a támogatás-alapú szemlélet nem működik, ha tudományos műről van szó. -- Garantált felvásárlási keretben, alternatív kereskedési módokban, és jelentősen megerősített fordítástámogatási programban látja a megoldást Gyenes Ádám, a L'Harmattan Kiadó ügyvezető igazgatója. A digitális nyomdával, gyorsan és rugalmas példányszámmal működő kis kiadó számára jelentős költségcsökkentő tényező egyébként, hogy egyetemi tanszékekkel áll szerződésben. A szakkönyv szerzője ez esetben ugyanis korábban, más forrásból már támogatott kéziratot hoz, amiért is a kiadó már nem fizet honoráriumot, és 'a hozzáadott tudományos értéket sem vizsgálja'. Kérdés azonban, hogy egy 50-100 példányban kiadott munka -- az érdekelt tanszéken túl -- eljut-e a kollégákhoz s az olvasókhoz. Egy szakkönyvei felénél megrendelőként fellépő nagy kiadó számára ez az út nem járható, mondja Gyurgyák. A kulturális kormányzat jelenleg -- a Fordítói Alap 100 milliós állami támogatásának nyár eleji bejelentése szerint – áttételes támogatásokban gondolkodik. Erre utal a Könyvtárellátóhoz telepített 80 milliós állami apanázs is: 'A kiadók jelzik a kiadni szándékozott művet, a könyvtárak pedig kedvezményesen vásárolhatnak szakkönyveket” -- mondta Manherz Károly kulturális szakállamtitkár. És ha beválik, a tervek szerint ősszel ugyanekkora összeg áll majd rendelkezésre'. - F: nov. 13.
Hírforrás: HVG, link



Rögtön jelzi az influenzajárványt a Google FEL

A webkeresési statisztikák alapján hamarabb felismeri az influenza terjedését a Google.org, mint az egészségügyi hatóságok - állítja a Google Inc. karitatív szervezete. Ahol felüti a fejét az influenza, ott hirtelen megszaporodnak a betegséggel kapcsolatos kulcsszavakból álló keresőkérdések. Az influenza után kutakodó internetezők ugyan nem mind betegek, a kérdések számának alakulása mégis pontosan tükrözi az influenzaszezon alakulását. Ezt az amerikai járványügyi központ (CDC) adataival végzett összehasonlító elemzések is igazolták. A járványterjedési trendeket a Google-módszerrel az esetek többségében legalább egy héttel, de akár 10 nappal korábban is fel lehet ismerni, mint a hivatalos adatok alapján - áll a kaliforniai informatikai óriás szervezetének közleményében. - F: nov. 13.
Hírforrás: HVG, link



Könyvek, amiket nem vittek vissza a könyvtárba. És miért nem? FEL

Az előző részekben arról kérdeztük kortársainkat, hogy milyen könyveken képtelenek átrágni magukat, illetve, hogy milyen könyveket olvastak életükben először. Most azt a kérdést tettük fel, hogy milyen könyveket nem vittek vissza a könyvtárba, hiszen vannak könyvek, amiket máshogy nem lehet megszerezni és képtelenek vagyunk megválni tőlük. - F: nov. 14.
Hírforrás: KönyvesBlog, link



Javítóintézet -- a 'sokatkattintós' FEL

A 'sokat kattintó' Könyvtári Intézet már azt sem szereti, ha valaki sokat kattint a honlapjukon. Az alábbi kódolt hibaüzenetet kaptam: Figyelmeztet?s! A flood v?delem ezen az oldalon aktiv?lva van ?s figyelmeztet t?ged, ha folytatod az oldal folyamatos lek?rdez?s?t, akkor ki leszel tiltva. ... - F: nov. 16.
Hírforrás: Nyilvános Könyvtár, link



Kötelező olvasmány könyvtári weblapok (újra)tervezéséhez FEL

A FIKSZ-en már szerepelt egy ALA-ajánlás a virtuális referensz kapcsán, sőt, fordítás is született belőle. Ezt nem fordítanám le -- kimondottan terjedelmes, 45 oldal -, bízva abban, hogy a könyvtári webmesterek olvasnak angolul (vagy ha nem, akkor is profi szótárhasználók). Az ALA Website Style Guide című kiadvány (700 kB-os PDF, letölthető ide kattintva) azért 'draft', mert (a 2003-ban kiadott előző változathoz hasonlóan) folyamatosan fejlődik, változik. Az új szabványok megjelenése, a használói input és fejlesztők véleménye alapján tökéletesítik a W3C-vel összhangban. Ez itt épp a 2008 nyári verzió, amely jelenleg a legfrissebb. Az anyag több területre fókuszál -- tulajdonképpen a weboldalak egyes elemeire --, mindegyiket kibontva, magyarázva. - F: dec. 13.
Hírforrás: FIKSZ, link



Önkéntesen a könyvtárban -- diskurzus sztenderdek nélkül FEL

A német könyvtárügyben heves vita dúl az önkéntes munkát vállalók programszerű alkalmazásáról. A helyeslők táborában a pragmatikusok az így megtakarítható anyagiakkal érvelnek. Mások az önkéntes társadalmi munkában a demokratizmus erősödését látják. A szkeptikusok kételkednek ezekben az érvekben, a bevezetést határozottan ellenzők pedig a szakmai érdekek sérülésének, a könyvtárak presztízsveszteségének tartják a kvalifikált munkaerők képzetlenekkel való felváltását.
Az önkéntes munka bevezetése s ezzel párhuzamosan a fizetett munkahelyek csökkentése az állami politika általános törekvése, de figyelemre méltó, hogy nem minden foglalkozási ágat érint azonosan. Mikor például a nemzetközi PISA-vizsgálat a német oktatási rendszer eredményességét több ponton megkérdőjelezte, az állami politika a kisgyerekekkel foglalkozó nevelők számának és kvalifikációs követelményének emelésével válaszolt. Az is elképzelhetetlen, hogy a kórházi műtőasztal köré társadalmi munkás segítőket állítsanak. -- A könyvtárosok egy része úgy véli, hogy a társadalmi munkások a könyvtári munka peremén fognak kisegítőként elhelyezkedni, beállításuk nem érinti érdemben a kialakult munkaköröket. Ez illúzió. Az önkéntes munkakörök bevezetésénél a politikusokat nem a társadalmi demokratizmus szélesítése motiválja elsősorban, hanem a munkaerőre fordított kiadások csökkentése. A könyvtárosok érvei a vitában meglehetősen szubjektívek, mivel nem állnak rendelkezésre szakszerűen kidolgozott sztenderdek a könyvtári munkaerők tényleges tevékenységéről. - F: A német könyvtárügy stratégiai terve, a"Bibliothek 2007" és következményei. A könyvtárban dolgozó önkéntesek szerepének újragondolása / ref.: Katsányi S.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő 2008/3., Manci: link



A katalógus megmondja, milyen színű polcon van a könyv FEL

Az információs pultnál dolgozó munkatársak gyakran kapnak kérdéseket a könyvek elhelyezésével vagy témák megtalálásával kapcsolatban. A személyzet tehermentesítése és olvasók önálló eligazodása érdekében lehetőség nyílik az eligazító rendszer és az OPAC összekapcsolására. Ez az elv azt feltételezi, hogy a használó először az OPAC-ban keres. A keresési eredményekből kiválasztja a kívánt címeket, és bővebb információt kér. Ekkor megjelenik egy link a raktári jelzettel, majd egyetlen kattintással előhívható annak a szintnek a térképe, ahol a dokumentum található. A polc, amelyen a keresett dokumentumot elhelyezték, színessel van jelölve, így az olvasó rögtön el tud igazodni. A jelenleg kapható rendszerek különböznek a megjelenítés pontosságát tekintve, ami lehet a teljes szakcsoport vagy a könyv pontos helye a polcon. Ezek a rendszerek főleg nagyobb könyvtáraknak valók. Minél nagyobb és szerteágazóbb a könyvtár, annál nagyobb szükség van ilyen eligazító rendszerre. A cél az, hogy az olvasó minél gyorsabban és önállóan találja meg a keresett dokumentumot. - F: Hogyan segíti az OPAC a felhasználókat a polcok közötti tájékozódásban? Elektronikus útbaigazító rendszerek működése konkrét példák alapján (autoref.)
Hírforrás: Könyvtári Figyelő 2008/3.



Az internetre kerül az Akadémia Goethe-gyűjteménye FEL

A világ negyedik legnagyobb Goethe-gyűjteménye, benne ritka kéziratokkal, első kiadású könyvekkel, rajzokkal, érmékkel, emléktárgyakkal, képekkel és partitúrákkal van a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára (MTAK) birtokában: ezek a kincsek fokozatosan felkerülnek az internetre -- hangzott el a budapesti Goethe Intézet keddi sajtótájékoztatóján. Náray-Szabó Gábor akadémikus, a MTAK főigazgatója az Akadémiai Könyvtár két éve indított AGORA programjáról beszélt, amelynek keretében fokozatosan digitalizálják a ritkaságokat. A cél - életre kelteni a Könyvtár gyűjteményét, minél szélesebb körben megismertetni kincseit. Ebbe a folyamatban illeszkedik a Digitális Goethe-kalendárium létrehozása. - F: nov. 18.
Hírforrás: HVG.hu, link



Megdézsmált közalkalmazottak FEL

Ismét bebizonyította a reformkormány, hogy bármikor hajlandó tetszetős látványintézkedésekre. Ilyen például, hogy a közalkalmazottak hétszázezres tömegét meg akarják fosztani a közalkalmazotti törvényben meghatározott (1992/33 tv. 68§) 13. havi illetményüktől. Mivel a törvény szövegét megváltoztatni aligha lesz lehetséges, ezért ezt a megoldást csak egyszeri dézsmának tekinthetjük. Az elvonás tehát nemcsak igazságtalan, de még rövid távú tűzoltásként is értelmetlen. - F: nov. 17.
Hírforrás: HVG.hu, nov. 17., link



Keresetkiegészítést kapnak a közszférában december elején FEL

Egyszeri bruttó 20 ezer forintos keresetkiegészítést kapnak a közszférában dolgozók december elején. Ennek forrásigénye 18 milliárd forint, ezt a költségvetés céltartalékából fedezik – jelentette be tegnap a kormányszóvivő. A kabinet tavaly vállalt garanciát arra, hogy az itt dolgozók reálkeresete az idén megőrzi a vásárlóértékét. Az egyszeri bruttó 15 ezer forintot július elején kapták meg a közszféra dolgozói. A keresetkiegészítés nagyjából hétszázezer embert érint. - F: nov. 14.
Hírforrás: Vg.hu, link



Figyelmeztető jelek az ügyfélorientációban -- avagy: mennyiben figyel használóira pl. a könyvtár? FEL

Az ügyfélközpontú üzleti menedzsment (CBM) meghatározása: a célcsoportban mérhetően lojális ügyfélviselkedést kiváltó teljes értékszolgáltatás, mely versenyképes megkülönböztető hatást és hosszú távú jövedelmezőséget hoz a piacon a szervezet számára. Kissé könyvtárosabban fogalmazva: gyakran visszatérő és elégedett olvasók / használók elérése. A lojalitással kapcsolatban több tanulmányt publikáló Bob Thompson öt figyelmeztető jelet határoz meg, mely rámutat az ügyfélközpontúság lehetséges hiányosságaira. Ezek:
1. A változtatási kényszer belső hiánya a vezetőben
2. Az ügyfélközpontúság és a szervezeti eredmények közötti kapcsolat megteremtésére való képtelenség
3. Bizonytalanság abban, hogy mit is kívánnak a használók / ügyfelek
4. A valós helyzetről figyelemelterelő jelszavak partnerközpontúsággal kapcsolatban
5. Az alkalmazottakat nem kezelik ügyfélként. (ref.: MG)
- F: Five warning signs for danger ahead on your customer-centric journey / Bob Thompson, June 2008
Hírforrás: Right Now, link



A javuló információszolgáltatás hozta fel a hazai egészségügyet -- pl. a Dr.Info FEL

Hat kategóriában, 34 teljesítménymutatót vizsgálva, Magyarország 647 pontot ért el a maximális ezer pontból. A jobb helyezés alapja a javuló betegtájékoztatás, például a bevezetett Dr.Info szolgáltatás, ami az orvosnyilvántartás, a szolgáltatói katalógus, a gyógyszerkönyv és az egyéb egészségügyi információkat tartalmazó tudástár igényes kísérlete. -- Arne Björnberg, az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index kutatási igazgatója szerint a magyarok 'jó munkát végeztek a betegek jogai, a tájékoztatás és az internetes egészségügyi portálok terén'. Ennek ellenére - tette hozzá -, ha az egészségügy tényleges teljesítményéről van szó, 'Magyarország lejjebb kerül a rangsorban'. - F: nov. 13.
Hírforrás: HVG.hu, link ; NOL, link



Sorstársak -- információalapú problémamegoldás (könyvtár is megcsinálhatta volna) FEL

Mivel egy újságcikk felkeltette az érdeklődésemet, meglátogattam a PatientsLikeMe.com honlapot. Rendkívül érdekes. A műfaja? Tulajdonképpen társasági háló különleges betegségekben szenvedő emberek számára. AIDS, sclerosis multiplex, Parkinson… Be lehet regisztrálni (úgy látom, sokan egyáltalán nem titkolják se a nevüket, sem az arcukat; sok a fénykép, sok a személyes adat). A honlap a regisztrálók segítségével módszeresen adatokat gyűjt a betegségekről, a tapasztalt tünetekről, a gyógykezelés módjairól, az eredményekről, a gyógyászati kutatásokról. Az eredmények látványos grafikonokon, táblázatokon jelennek meg. Lehet kommunikálni, tapasztalatot cserélni, vitatkozni, közösen gondolkodni, üzenni… - F: nov. 5.
Hírforrás: Bőgel György blogja, nov. 5., link



A vállalatok 85 százaléka használ nyílt forráskódú szoftvert FEL

A Gartner felmérése szerint a cégek túlnyomó része, 85 százalékuk használ nyílt forráskódú szoftvert, míg a fennmaradó 15 százalék is ilyen alkalmazások telepítését tervezi a közeljövőben. - F: nov. 18.
Hírforrás: Prím, link



Az első e-breviárium FEL

Az észak-olaszországi Savonában született meg az első breviárium elektronikus könyv (e-book) formátumban. - F: nov. 12.,
Hírforrás: Prím, link



Lapelőfizetés mobilról FEL

Kedvenc magazinjainkra immár mobilunk segítségével is előfizethetünk az Axel Springer-Budapest Kiadói Kft. és a Hedz Kft. új, közös szolgáltatásának köszönhetően. A bármely mobilfelhasználó számára elérhető iziSHOP online áruház legújabb alkalmazásával mintegy 35-féle magazin és napilap előfizetését rendelhetjük meg kényelmesen a telefonunk menüjéből, amely nem igényel sem előzetes szerződéskötést, sem egyenlegfeltöltést, mivel a fizetés a mobilunkon keresztül bankkártyával történik. - F: nov. 13.
Hírforrás: Sajttáj, link



Az előremenekülés útja az információs társadalom? FEL

A nemzetközi hitelpiacok válsága már most is érezteti hatását a reálgazdaságban, és elemzők szerint a következő hónapokban ennek a tendenciának az erősödésére számíthatunk. Éppen ezért az idei, sorrendben már a hetedik E-Magyarország, e-kormányzat konferencia rendhagyó módon, új perspektívából közelíti meg az információs, tudás alapú társadalom és gazdaság kérdéseit: az informatika és digitális fejlődés felgyorsítása lehetséges megoldás a megingott gazdaság problémáira. 'Az e-közigazgatás területén jól állunk, az információs társadalom elterjedtségében kevésbé jól, az információs társdalom tudatossága szempontjából pedig még kevésbé állunk jól. ' -- nyilatkozta Baja Ferenc. - F: nov. 14.
Hírforrás: Prím, link



Digitalizálták a magyar keletkutatók gyűjteményeit FEL

Két kiemelkedő tudós, Kaufmann Dávid (1852-1899) és Stein Aurél (1862-1943) életét és munkásságát tárja a nagyközönség elé a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára a keleti gyűjteményében őrzött hagyatékuk digitális feldolgozásával. - F: nov. 13.
Hírforrás: Múlt-kor, link



Szex, hatalom és az amerikai feleség FEL

A történet klasszikus: a kisvárosi könyvtáros-lányt leveszi lábáról a mesebeli herceg, összeházasodnak, boldogan élnek és – sokra viszik. A könyvtáros lány okos és vonzó, bár egészen fiatalon búbánat és lelkiismeret-furdalás mardossa, mert óvatlan volt a volánnál és ezzel az egyik legjobb barátjának halálát okozta. A mesebeli herceg elbűvölő, de hetyke és gondtalan, mi több, gondatlan, és a kis könyvtáros lány eleinte nem is bízik benne. De magányos, és a férfi meg odavan érte. - F: nov. 17.
Hírforrás: mr1-kossuth, link



A Google-szindróma nyomában -- könyvtár nélkül nincs kutatás? FEL

Az online keresők alapvetően megváltoztatták a tudósok és a főiskolai, egyetemi tanárok életét és munkáját. A keresők gyors hozzáférést tesznek lehetővé a szükséges információkhoz, de egyben segítenek a tanároknak a plágiumok kiszűrésében is. -- 'Sokan elfelejtik azt is, hogy önmagában az információ még nem értékes és nem is jelent tudást. Amikor a Google-ben keresünk valamit, gyakran meg is találjuk a választ. Azonban néha olyan furcsa érzésünk lehet, mintha tudnánk, hogy a válasz nem teljes. Mintha lennie kellene ott még valaminek. Aki csak gyorsan rákeres valamire, annál nem biztos, hogy előjön ez az érzés. De, aki például egy tudományos dolgozatot készít, annak átfogó munkát kell végeznie és tudnia kell, hogy hol találhatja meg a forrásokat. A korábbi évtizedekben szinte kizárólag a könyvtári katalógusok jelentették az egyetlen kutatási lehetőséget. Ezeknél azonban tudni kellett, hogy milyen címszó alapján keressünk. Nem voltak teljes szövegek vagy szövegrészek, csak címszavak és úgynevezett metaadatok, vagyis információk az információkról' -- hangsúlyozta a kutató. - F: nov. 17.
Hírforrás: Sg.hu, link



RSS-t kapott minden EU-s pályázat! Külön-külön FEL

A TÁMOP oldala: http://www.nfu.hu/doc/1279 és rss linkje: http://www.nfu.hu/doc_rss/1279 . Ez azt jelenti, hogy minden olyan pályázatra, amihez közöm van, föliratkozom az RSS-ére és nyomban szól, ha van változás. Ugyan eddig is volt az NFÜ-nek RSS-e, de ömlesztve küldte a híreket. Az RSS-sel a hírek gyűjtőportálra rendezhetők. Ilyen például a http://www.google.com/reader/ vagy a www.netvibes.com, melyek testre -- és hírekre -- szabhatók. (ajánlja: Tóth Péter) - F: nov. 12.
Hírforrás: NFU, link



Utazzon az ókori Rómába a virtuális időgéppel! Képek, videó FEL

A Virginiai Egyetem kutatói időszámításunk után 320-ba, Konstantin császár idejébe repítik vissza a felhasználókat, akik bebarangolhatják Rómát a Colosseumtól a Circus Maximus-ig. A fejlesztők már a Rome Reborn projekt második verzióját készítették el. A Google Earth-szel összefogva a virtuális időutazás bárki számára elérhető, aki letölti a szoftver friss verzióját. - F: nov. 13.
Hírforrás: Vg.hu, link



Miért zárnak be a közkönyvtárak? FEL

A még jóval a válság előtt készített floridai tanulmány (1999-2003) megvizsgálja, hogy az adott periódusban miért zártak be könyvtárak, illetve geoinformációs rendszer használata által utána jár, hogy ennek milyen hatásai voltak. A jelentés tanulmányozása segít egyebek mellett abban, hogy csökkentse a könyvtárak bezárásából eredő lakossági problémákat. A bezárás által a könyvtár körüli egy mérföldes körön belül növekedett a szegénység csökkent az iskolázottság és a lakhatási körülmények. A topográfiai kutatás megmutatja a könyvtár piacát: mely lakóhelyeken élők veszik igénybe a szolgáltatást, és kik maradnak ki belőle. Választ keresnek arra, hogy bezárás esetén feltehetően kik keresnek fel másik könyvtárat, illetve kik morzsolódnak le. Melléklet: Könyvtárbezárás előtt átgondolandó kérdések. - F: jún. 30.
-- Kapcsolódó cikk: Fiókkönyvtár-bezárások és a költségvetés csökkenése riasztja a könyvtárakat országszerte (Branch Closings and Budget Cuts Threaten Libraries Nationwide) - F: nov. 7.
Hírforrás: Webjunction, link ; American Libraries, link



Mennyit ér a wales-i tartomány? -- Szombati zárva tartás: negyedmillió font FEL

A walesi Nemzeti Könyvtár szombatonként be fog csukódni. Válság van. A könyvtári szolgáltatások nemléte mellett, se étterem, se kávézó, se turistáskodás, semmi. Negyedmillió fontot kellett valahol megtalálni a költségvetésben. A szombat negyedmillió font. Green könyvtáros szerint nehéz döntés, de legalább megmarad a könyvtár. A főnök szerint szívni fog (going to suffer) mindenki. 2009. április elsejétől nem lesz szombat Walesben. - F: nov. 15.
Hírforrás: Nyilvános Könyvtár, link



A minisztériumok azt se tudják, mennyibe kerül a közfeladatok ellátása FEL

'A közfeladatok ellátása és a költségvetés számai között nincs egyértelmű, világos és átlátható kapcsolódás. A legtöbb közfeladat esetében az ágazatokat irányító minisztériumok nem tudják megmondani, hogy mennyibe is kerül az adott közfeladat ellátása, illetve ha meg is tudják adni a közelítő információt, az csak komoly utánajárással lehetséges.' -- írják kutatásukban a KPMG, az IFUA és a Telkes Tanácsadó szakértői, akik még tavaly arra vállalkoztak, hogy a minisztériumok feladat- és hatáskörébe tartozó közfeladatokat felülvizsgálják és javaslatokat tegyenek a módosításukra. Amennyiben ennek mentén elkezdődött volna a munka, ma már biztosan jelentős kiadáscsökkentést lehetett volna megvalósítani. -- Ha a minisztériumokhoz tartozó intézményhálózatokat megvizsgáljuk, kiderül: majd mindegyik a maga intézményrendszere megőrzésére, növelésére törekszik, nem törődve azzal, hogy ez esetleg párhuzamosságokat okoz.
-- 'Tapasztalataink szerint a közigazgatás meghatározó szereplőinek fejében nincs világos 'értékválasztás', nincs egyértelmű, ágazatokon átívelően koherens felfogás az állam szerepéről. Az egyes közfeladatok áttekintése során nagyon vegyes és eltérő értékválasztásokkal szembesültünk.' - F: nov. 10.
-- A ráfordítás adatai tehát nem, vagy legalábbis nehezen érhetők el. A kimenet adataiból a minisztérium (esetünkben a könyvtárakért felelős osztály) a kedvezőbbet igyekszik figyelembe venni (vö.: http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=7579 ). Mit nevezünk akkor tényeken alapuló döntéshozatalnak (vö.: a minőségirányítás alapelvei)? -- A KIT szívesen közöl tényeket a könyvtári teljesítménybenchmarkokon túl ráfordítás adatokról is, pl. egy db dokumentum éves tárolási költsége, egy kölcsönzés költsége stb. (MG)
Hírforrás: Portfolio, link



Az NKA kevesebb elosztható bevétellel számol jövőre FEL

Még bizonytalan, milyen mértékben érinti a hazai kultúrát a világméretű pénzügyi válság. Szinte biztosnak látszik, hogy megkurtítják az állami kulturális büdzsét (is), és kevesebb pénze lesz jövőre a legnagyobb kultúratámogató szervezetnek. - F: nov. 11.
Hírforrás: NOL, link



Fél éves főiskolai könyvtárépület Baján -- helyi érték a kollégium szomszédságában FEL

Az Eötvös József Főiskola Könyv- és Médiatára új épületbe költözött 2008. április 25-én, a Sugovica partjára (2000 m2, három szint, légkondicionált, 200 ezer dok., 270 ülőhely, új Aleph 500-as könyvtári integrált rendszer, több mint ötven olvasói számítógép, mely minden látogató számára ingyenes). A könyvtár kulturális centrum közepén található, szomszédjában egy régi és egy új oktatási épület nagy előadóval (290 ülőhely), hatalmas aulával, 6 új tanteremmel. Mivel 2001 óta nyilvános könyvtárként is működik, a könyvtárhasználók száma és köre bővült. A nyugdíjas olvasók a közeli lakótelepről egyénileg és csoportosan is gyakrabban látogatnak könyvtárba, s elsősorban előadásokat hallgatnak. A korábbinál hosszabb nyitvatartási időben, heti 51 és fél órában várják olvasóikat (pénteken és szombaton fél napot). Kiscsoportos foglalkozásokat, összejöveteleket, konzultációkat, előadásokat és tanórákat tarthatnak oktatók és hallgatók a 'Régi könyvek tárában' (30-40 fő), a 'Multimédia olvasóban' (20 fő), a 'Vetítő oktatóban' (42 fő), a 'Szekciószobában' (30 fő) és kutatómunkát végezhetnek tizenhárom 'Kutatószobában'. A 'Vetítő oktató' és a 'Multimédia olvasó' kihasználtsága a legjobb. Az eddigi kb. fél év tapasztalatai: 2008-ban a könyvtárba beiratkozott hallgató 1249 fő, ez a hallgatói összlétszám 67%-a. a Műszaki Fakultás és az új kollégium szomszédos épületéből (240 férőhellyel) érkezik a legtöbb hallgató. A kollégium rendezvények alkalmával szállodai szintű elhelyezést nyújt. -- Szeretettel várjuk könyvtárunkban az ország minden részéről kedves kollégáinkat.
Hírforrás: Majorné Bodor Ilona, könyvtárigazgató közlése alapján



Újból a Web2-ről FEL

Koltay Tibor jegyezte írás jelent meg a Könyvtári Figyelő legújabb számában. Mivel a KF portálján csak sokára érhető el, az anyagot az abkik blogon lehet olvasni és kommentálni. A cikk a web 2.0 technológiáját, gazdasági vonatkozásait, felhasználóit filozófiáját tekinti át, leginkább talán elemző--szkeptikus nézőpontból.
Hírforrás: abkik, link



Egy könyvtáravató margójára -- Szilágybagos FEL

2008. október 19-e egy újabb lapot, vagy legalábbis bejegyzést jelent Szilágybagos történelmében. Ugyanis ezen a napon történt a Szabó Miklós névre keresztelt községi könyvtár, és az ugyanitt működő e-Transylvania pont avatója. Szilágybagosnak egészen 1968-ig volt saját könyvtára. Ebben az évben csatolták ugyanis Nagyfalu községhez, az akkori rendszer egyik adminisztrációs döntéseként. Azóta Bagos nem rendelkezik saját könyvtárral.
Hírforrás: link



Kilenc új, kilenc megújított FSZEK-fiók FEL

Kilenc új bibliotékát nyit 2013-ig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, ahol kevesebb könyvet kölcsönöznek, viszont egyre többen neteznek: a látogatók fele a monitorok előtt ül. A következő öt évben -- 2002-ben indított programját folytatva -- tovább korszerűsíti 57 egységből álló hálózatát a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK). Néhány tagkönyvtárat összevon, kilenc újat épít, másik kilencet pedig felújít -- tudtuk meg az intézmény főigazgatójától. - F: nov. 10.
Hírforrás: NOL, link



A Hangtárnok otthona lett az Év könyvtára FEL

Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár nyerte el idén az Év Könyvtára címet és az azzal járó egymillió forintos jutalmat; az elismerést Tőzsér Istvánné Géczi Andrea igazgató szerdán, Budapesten vette át Schneider Mártától, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkárától. - F: nov. 12.
Hírforrás: Hírextra, link , NOL, link



Diákbarát könyvtár(?) FEL

Az tuti, hogy többet be nem teszem a lábam a főiskola könyvtárába! Igaz, ezt már többször kijelentettem. Először, amikor észleltem, hogy alig van használható szakkönyv. Másodjára, mikor a pultosnéni kb. lebunkózott, hogy nem köszöntem. (Épp telefonált, és meg akartam várni, míg befejezi...) Harmadjára, mikor száműzték a hátizsákokat a sarokból és létrehoztak egy másik emeleten egy olyan kulcsos tárolót, amibe egy parti-retikül fér csak bele. Negyedjére, amikor kitiltották az A4-es füzeteket az olvasóból. (Mert ki akarna spirálfüzetet vinni egy könyvtárba?!) Mai volt az ötödik. Nem kölcsönözni akartam, hanem megkeresni pár cikket, majd azokat lefénymásolni. Nagyjából 500 Ft alatt lett volna mindez. Fent a pultnál közölték velem, hogy ahhoz, hogy lent fénymásolhassak, vennem kell egy kulcsot, ami 700 Ft + 1000 Ft letét. Persze nem volt nálam 1700 Ft így hirtelen. És oké, lehet hogy én vagyok az egyetlen csóró diák a suliban, de miért követelmény, hogy az, aki mondjuk egy adott lapot akar csak lemásolni, vegyen egy ilyen szart? Nem értem. És azt sem, hogy miért csodálkoznak azon, hogy többnyire üres a könyvtár. - F: nov. 13.,
Hírforrás: Szamár a ködben, link



Én azt gondolom... + Könyvtári Turizmus FEL

'Szakmailag igen fejlettek a magyar könyvtárak, ugyanazon trendek alapján dolgoznak, amik alapján a 21. századi kihívásoknak megfelelő európai könyvtárak. Én azt gondolom, hogy egy forráshiányban van bizonyos tekintetben gond. Technológiában vagyunk elmaradva' -- ismertette Bakos Klára a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke. Ezen segít a Társadalmi Megújulás Operatív Program, amely 20 milliárd forintot biztosít országos szinten a könyvtáraknak. Ebből a pénzből fejleszteni szeretnék a technológiát. Az egyik cél például, hogy minden dokumentum felkerüljön a világhálóra és így mindenki számára elérhető legyen. A jövőben a könyvtárosok egyesülete Könyvtári Turizmus címmel újabb projektet indít el, amelyben több magyar város Eger, Győr, Szeged és Kecskemét mellett Nyíregyháza is részt vesz. A cél, hogy a turisták ne csak a múzeumokat látogassák meg, hanem ismerkedjenek meg az országok könyvtáraival. - F: nov. 18.
-- F: Bízni lehet abban, hogy a turizmus-projekt kidolgozói alaposan tanulmányozták a megcélzottak szokásait, kifejezett és ki nem fejezett igényeit, a projektből a könyvtárak várható hasznát, hogy elkerülhető legyen a tini-fiaskóhoz hasonló eset. (MG)
Hírforrás: MTV, link



Digitális könyváruházat nyit a Google -- Ügyes! FEL

Hamarosan megnyitja digitális könyváruházát a Google azt követően, hogy a bíróság előtt egyezségre jutott a szerzők és kiadók szervezeteivel a Book Search elnevezésű programja miatt kialakult jogi vitában - olvasható a The New York Times című amerikai napilap online kiadásában. A Google oldaláról nemsokára pénzért lesznek letölthetőek bizonyos szerzői joggal védett, de újonnan már nem nyomtatott könyvek. Könyvkeresőjén már most is több millió digitalizált kötet tekinthető meg, közülük számos, amerikai egyetemi és közkönyvtár anyagából származó könyv részben vagy teljes egészében ingyenesen olvasható. - F: nov. 13.
-- A hatalmas üzleti lehetőség persze a könyvtárak számára is adott volt :-)
(MG)
Hírforrás: Monitor Magazin, link



Tizenkét négyzetméter könyvtár -- Adorjás, polgármesteri hivatal FEL

Adorjáson, a polgármesteri hivatalban berendezett könyvtár és tanoda ajtajára kitűzött órarend minden rubrikájában más gyerek neve van. A rózsaszín Zsófikáé, aki hétfőn jár, utána a 9. osztályosok jönnek gyakorolni. Az egyórás foglalkozásból minimum fél órát töltenek a házi feladat elkészítésével, utána számítógépezhetnek. - F: nov. 13.
Hírforrás: NOL, link



Készül a Reference Extract, a könyvtároshajtású keresőmotor FEL

A Reference Extract arra az egyszerű és nagyszerű ötletre épül, hogy az emberek még mindig a könyvtárosokban bíznak meg leginkább, ha információról van szó. A Reference Extract koncepciója a következő: a többi keresőmotorhoz hasonlóan a találati lista összeállítása itt is súlyozásos módszerrel történik majd, csakhogy a súlyozás alapját a világ könyvtárai és könyvtárosai képezik majd. A procedúra szerint a használó begépeli a keresőszót (keresőkifejezést), a szokott módon lefut a keresés és megjelenik a találati lista, ám a találatok sorrendje attól függ, hogy az adott oldalra a világ több, mint 1400 könyvtárában milyen gyakran hivatkoznak. Pofonegyszerű, nem is tudom, miért csak most jutott eszükbe. - F: nov. 13.
Hírforrás: FIKSZ, link



Haldoklik a magyar tudományos könyvkiadás -- vagy új üzleti modell kellene? FEL

Tavaly óta egyre hangosabban szólnak a vészharangok: halódik a magyar tudományos könyvkiadás. Úgy tűnik, ezen belül a humán tudományoknak lassan tényleg befellegzett. Évi hetvenmilliárdos a hazai könyvpiac, de sem az üzleti, sem a támogatás-alapú szemlélet nem működik, ha tudományos műről van szó. -- Garantált felvásárlási keretben, alternatív kereskedési módokban, és jelentősen megerősített fordítástámogatási programban látja a megoldást Gyenes Ádám, a L'Harmattan Kiadó ügyvezető igazgatója. A digitális nyomdával, gyorsan és rugalmas példányszámmal működő kis kiadó számára jelentős költségcsökkentő tényező egyébként, hogy egyetemi tanszékekkel áll szerződésben. A szakkönyv szerzője ez esetben ugyanis korábban, más forrásból már támogatott kéziratot hoz, amiért is a kiadó már nem fizet honoráriumot, és 'a hozzáadott tudományos értéket sem vizsgálja'. Kérdés azonban, hogy egy 50-100 példányban kiadott munka -- az érdekelt tanszéken túl -- eljut-e a kollégákhoz s az olvasókhoz. Egy szakkönyvei felénél megrendelőként fellépő nagy kiadó számára ez az út nem járható, mondja Gyurgyák. A kulturális kormányzat jelenleg -- a Fordítói Alap 100 milliós állami támogatásának nyár eleji bejelentése szerint áttételes támogatásokban gondolkodik. Erre utal a Könyvtárellátóhoz telepített 80 milliós állami apanázs is: "A kiadók jelzik a kiadni szándékozott művet, a könyvtárak pedig kedvezményesen vásárolhatnak szakkönyveket" -- mondta Manherz Károly kulturális szakállamtitkár. És ha beválik, a tervek szerint ősszel ugyanekkora összeg áll majd rendelkezésre'. - F: nov. 13.
Hírforrás: HVG, link



Rögtön jelzi az influenzajárványt a Google FEL

A webkeresési statisztikák alapján hamarabb felismeri az influenza terjedését a Google.org, mint az egészségügyi hatóságok - állítja a Google Inc. karitatív szervezete. Ahol felüti a fejét az influenza, ott hirtelen megszaporodnak a betegséggel kapcsolatos kulcsszavakból álló keresőkérdések. Az influenza után kutakodó internetezők ugyan nem mind betegek, a kérdések számának alakulása mégis pontosan tükrözi az influenzaszezon alakulását. Ezt az amerikai járványügyi központ (CDC) adataival végzett összehasonlító elemzések is igazolták. A járványterjedési trendeket a Google-módszerrel az esetek többségében legalább egy héttel, de akár 10 nappal korábban is fel lehet ismerni, mint a hivatalos adatok alapján - áll a kaliforniai informatikai óriás szervezetének közleményében. - F: nov. 13.
Hírforrás: HVG, link



Könyvek, amiket nem vittek vissza a könyvtárba. És miért nem? FEL

Az előző részekben arról kérdeztük kortársainkat, hogy milyen könyveken képtelenek átrágni magukat, illetve, hogy milyen könyveket olvastak életükben először. Most azt a kérdést tettük fel, hogy milyen könyveket nem vittek vissza a könyvtárba, hiszen vannak könyvek, amiket máshogy nem lehet megszerezni és képtelenek vagyunk megválni tőlük. - F: nov. 14.
Hírforrás: KönyvesBlog, link



Javítóintézet -- a 'sokatkattintós' FEL

A 'sokat kattintó' Könyvtári Intézet már azt sem szereti, ha valaki sokat kattint a honlapjukon. Az alábbi kódolt hibaüzenetet kaptam: Figyelmeztet?s! A flood v?delem ezen az oldalon aktiv?lva van ?s figyelmeztet t?ged, ha folytatod az oldal folyamatos lek?rdez?s?t, akkor ki leszel tiltva. ... - F: nov. 16.
Hírforrás: Nyilvános Könyvtár, link



Kötelező olvasmány könyvtári weblapok (újra)tervezéséhez FEL

A FIKSZ-en már szerepelt egy ALA-ajánlás a virtuális referensz kapcsán, sőt, fordítás is született belőle. Ezt nem fordítanám le -- kimondottan terjedelmes, 45 oldal -, bízva abban, hogy a könyvtári webmesterek olvasnak angolul (vagy ha nem, akkor is profi szótárhasználók). Az ALA Website Style Guide című kiadvány (700 kB-os PDF, letölthető ide kattintva) azért 'draft', mert (a 2003-ban kiadott előző változathoz hasonlóan) folyamatosan fejlődik, változik. Az új szabványok megjelenése, a használói input és fejlesztők véleménye alapján tökéletesítik a W3C-vel összhangban. Ez itt épp a 2008 nyári verzió, amely jelenleg a legfrissebb. Az anyag több területre fókuszál -- tulajdonképpen a weboldalak egyes elemeire --, mindegyiket kibontva, magyarázva. - F: dec. 13.
Hírforrás: FIKSZ, link



Önkéntesen a könyvtárban -- diskurzus sztenderdek nélkül FEL

A német könyvtárügyben heves vita dúl az önkéntes munkát vállalók programszerű alkalmazásáról. A helyeslők táborában a pragmatikusok az így megtakarítható anyagiakkal érvelnek. Mások az önkéntes társadalmi munkában a demokratizmus erősödését látják. A szkeptikusok kételkednek ezekben az érvekben, a bevezetést határozottan ellenzők pedig a szakmai érdekek sérülésének, a könyvtárak presztízsveszteségének tartják a kvalifikált munkaerők képzetlenekkel való felváltását.
Az önkéntes munka bevezetése s ezzel párhuzamosan a fizetett munkahelyek csökkentése az állami politika általános törekvése, de figyelemre méltó, hogy nem minden foglalkozási ágat érint azonosan. Mikor például a nemzetközi PISA-vizsgálat a német oktatási rendszer eredményességét több ponton megkérdőjelezte, az állami politika a kisgyerekekkel foglalkozó nevelők számának és kvalifikációs követelményének emelésével válaszolt. Az is elképzelhetetlen, hogy a kórházi műtőasztal köré társadalmi munkás segítőket állítsanak. -- A könyvtárosok egy része úgy véli, hogy a társadalmi munkások a könyvtári munka peremén fognak kisegítőként elhelyezkedni, beállításuk nem érinti érdemben a kialakult munkaköröket. Ez illúzió. Az önkéntes munkakörök bevezetésénél a politikusokat nem a társadalmi demokratizmus szélesítése motiválja elsősorban, hanem a munkaerőre fordított kiadások csökkentése. A könyvtárosok érvei a vitában meglehetősen szubjektívek, mivel nem állnak rendelkezésre szakszerűen kidolgozott sztenderdek a könyvtári munkaerők tényleges tevékenységéről. - F: A német könyvtárügy stratégiai terve, a"Bibliothek 2007" és következményei. A könyvtárban dolgozó önkéntesek szerepének újragondolása / ref.: Katsányi S., In: Könyvtári Figyelő 2008/3.
Hírforrás: Manci: link



A katalógus megmondja, milyen színű polcon van a könyv FEL

Az információs pultnál dolgozó munkatársak gyakran kapnak kérdéseket a könyvek elhelyezésével vagy témák megtalálásával kapcsolatban. A személyzet tehermentesítése és olvasók önálló eligazodása érdekében lehetőség nyílik az eligazító rendszer és az OPAC összekapcsolására. Ez az elv azt feltételezi, hogy a használó először az OPAC-ban keres. A keresési eredményekből kiválasztja a kívánt címeket, és bővebb információt kér. Ekkor megjelenik egy link a raktári jelzettel, majd egyetlen kattintással előhívható annak a szintnek a térképe, ahol a dokumentum található. A polc, amelyen a keresett dokumentumot elhelyezték, színessel van jelölve, így az olvasó rögtön el tud igazodni. A jelenleg kapható rendszerek különböznek a megjelenítés pontosságát tekintve, ami lehet a teljes szakcsoport vagy a könyv pontos helye a polcon. Ezek a rendszerek főleg nagyobb könyvtáraknak valók. Minél nagyobb és szerteágazóbb a könyvtár, annál nagyobb szükség van ilyen eligazító rendszerre. A cél az, hogy az olvasó minél gyorsabban és önállóan találja meg a keresett dokumentumot. - F: Hogyan segíti az OPAC a felhasználókat a polcok közötti tájékozódásban? Elektronikus útbaigazító rendszerek működése konkrét példák alapján (autoref.) In: Könyvtári Figyelő 2008/3.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő 2008/3.



Az internetre kerül az Akadémia Goethe-gyűjteménye FEL

A világ negyedik legnagyobb Goethe-gyűjteménye, benne ritka kéziratokkal, első kiadású könyvekkel, rajzokkal, érmékkel, emléktárgyakkal, képekkel és partitúrákkal van a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára (MTAK) birtokában: ezek a kincsek fokozatosan felkerülnek az internetre -- hangzott el a budapesti Goethe Intézet keddi sajtótájékoztatóján. Náray-Szabó Gábor akadémikus, a MTAK főigazgatója az Akadémiai Könyvtár két éve indított AGORA programjáról beszélt, amelynek keretében fokozatosan digitalizálják a ritkaságokat. A cél - életre kelteni a Könyvtár gyűjteményét, minél szélesebb körben megismertetni kincseit. Ebbe a folyamatban illeszkedik a Digitális Goethe-kalendárium létrehozása. - F: nov. 18.
Hírforrás: HVG.hu, link



Megdézsmált közalkalmazottak FEL

Ismét bebizonyította a reformkormány, hogy bármikor hajlandó tetszetős látványintézkedésekre. Ilyen például, hogy a közalkalmazottak hétszázezres tömegét meg akarják fosztani a közalkalmazotti törvényben meghatározott (1992/33 tv. 68§) 13. havi illetményüktől. Mivel a törvény szövegét megváltoztatni aligha lesz lehetséges, ezért ezt a megoldást csak egyszeri dézsmának tekinthetjük. Az elvonás tehát nemcsak igazságtalan, de még rövid távú tűzoltásként is értelmetlen. - F: nov. 17.
Hírforrás: HVG.hu, link



Keresetkiegészítést kapnak a közszférában december elején FEL

Egyszeri bruttó 20 ezer forintos keresetkiegészítést kapnak a közszférában dolgozók december elején. Ennek forrásigénye 18 milliárd forint, ezt a költségvetés céltartalékából fedezik – jelentette be tegnap a kormányszóvivő. A kabinet tavaly vállalt garanciát arra, hogy az itt dolgozók reálkeresete az idén megőrzi a vásárlóértékét. Az egyszeri bruttó 15 ezer forintot július elején kapták meg a közszféra dolgozói. A keresetkiegészítés nagyjából hétszázezer embert érint. - F: nov. 14.
Hírforrás: Vg.hu, link



Figyelmeztető jelek az ügyfélorientációban -- avagy: mennyiben figyel használóira pl. a könyvtár? FEL

Az ügyfélközpontú üzleti menedzsment (CBM) meghatározása: a célcsoportban mérhetően lojális ügyfélviselkedést kiváltó teljes értékszolgáltatás, mely versenyképes megkülönböztető hatást és hosszú távú jövedelmezőséget hoz a piacon a szervezet számára. Kissé könyvtárosabban fogalmazva: gyakran visszatérő és elégedett olvasók / használók elérése. A lojalitással kapcsolatban több tanulmányt publikáló Bob Thompson öt figyelmeztető jelet határoz meg, mely rámutat az ügyfélközpontúság lehetséges hiányosságaira. Ezek:
1. A változtatási kényszer belső hiánya a vezetőben
2. Az ügyfélközpontúság és a szervezeti eredmények közötti kapcsolat megteremtésére való képtelenség
3. Bizonytalanság abban, hogy mit is kívánnak a használók / ügyfelek
4. A valós helyzetről figyelemelterelő jelszavak partnerközpontúsággal kapcsolatban
5. Az alkalmazottakat nem kezelik ügyfélként. (ref.: MG)
- F: 2008 Június.
Hírforrás: Five warning signs for danger ahead on your customer-centric journey / Bob, link



A javuló információszolgáltatás hozta fel a hazai egészségügyet -- pl. a Dr.Info FEL

Hat kategóriában, 34 teljesítménymutatót vizsgálva, Magyarország 647 pontot ért el a maximális ezer pontból. A jobb helyezés alapja a javuló betegtájékoztatás, például a bevezetett Dr.Info szolgáltatás, ami az orvosnyilvántartás, a szolgáltatói katalógus, a gyógyszerkönyv és az egyéb egészségügyi információkat tartalmazó tudástár igényes kísérlete. -- Arne Björnberg, az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index kutatási igazgatója szerint a magyarok 'jó munkát végeztek a betegek jogai, a tájékoztatás és az internetes egészségügyi portálok terén'. Ennek ellenére - tette hozzá -, ha az egészségügy tényleges teljesítményéről van szó, 'Magyarország lejjebb kerül a rangsorban'. - F: nov. 13.
Hírforrás: HVG.hu, link ; NOL, nov. 13., link



Sorstársak -- információalapú problémamegoldás (könyvtár is megcsinálhatta volna) FEL

Mivel egy újságcikk felkeltette az érdeklődésemet, meglátogattam a PatientsLikeMe.com honlapot. Rendkívül érdekes. A műfaja? Tulajdonképpen társasági háló különleges betegségekben szenvedő emberek számára. AIDS, sclerosis multiplex, Parkinson… Be lehet regisztrálni (úgy látom, sokan egyáltalán nem titkolják se a nevüket, sem az arcukat; sok a fénykép, sok a személyes adat). A honlap a regisztrálók segítségével módszeresen adatokat gyűjt a betegségekről, a tapasztalt tünetekről, a gyógykezelés módjairól, az eredményekről, a gyógyászati kutatásokról. Az eredmények látványos grafikonokon, táblázatokon jelennek meg. Lehet kommunikálni, tapasztalatot cserélni, vitatkozni, közösen gondolkodni, üzenni… - F: nov. 5.
Hírforrás: Bőgel György blogja, link



A vállalatok 85 százaléka használ nyílt forráskódú szoftvert FEL

A Gartner felmérése szerint a cégek túlnyomó része, 85 százalékuk használ nyílt forráskódú szoftvert, míg a fennmaradó 15 százalék is ilyen alkalmazások telepítését tervezi a közeljövőben. - F: nov. 18.
Hírforrás: Prím, link



Az első e-breviárium FEL

Az észak-olaszországi Savonában született meg az első breviárium elektronikus könyv (e-book) formátumban. - F: nov. 12.
Hírforrás: Prím, link



Lapelőfizetés mobilról FEL

Kedvenc magazinjainkra immár mobilunk segítségével is előfizethetünk az Axel Springer-Budapest Kiadói Kft. és a Hedz Kft. új, közös szolgáltatásának köszönhetően. A bármely mobilfelhasználó számára elérhető iziSHOP online áruház legújabb alkalmazásával mintegy 35-féle magazin és napilap előfizetését rendelhetjük meg kényelmesen a telefonunk menüjéből, amely nem igényel sem előzetes szerződéskötést, sem egyenlegfeltöltést, mivel a fizetés a mobilunkon keresztül bankkártyával történik. - F: nov. 13.
Hírforrás: Sajttáj, link



Az előremenekülés útja az információs társadalom? FEL

A nemzetközi hitelpiacok válsága már most is érezteti hatását a reálgazdaságban, és elemzők szerint a következő hónapokban ennek a tendenciának az erősödésére számíthatunk. Éppen ezért az idei, sorrendben már a hetedik E-Magyarország, e-kormányzat konferencia rendhagyó módon, új perspektívából közelíti meg az információs, tudás alapú társadalom és gazdaság kérdéseit: az informatika és digitális fejlődés felgyorsítása lehetséges megoldás a megingott gazdaság problémáira. 'Az e-közigazgatás területén jól állunk, az információs társadalom elterjedtségében kevésbé jól, az információs társdalom tudatossága szempontjából pedig még kevésbé állunk jól. ' -- nyilatkozta Baja Ferenc. - F: nov. 14.
Hírforrás: Prím, link



Digitalizálták a magyar keletkutatók gyűjteményeit FEL

Két kiemelkedő tudós, Kaufmann Dávid (1852-1899) és Stein Aurél (1862-1943) életét és munkásságát tárja a nagyközönség elé a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára a keleti gyűjteményében őrzött hagyatékuk digitális feldolgozásával. - F: nov. 13.
Hírforrás: Múlt-kor, link



Szex, hatalom és az amerikai feleség FEL

A történet klasszikus: a kisvárosi könyvtáros-lányt leveszi lábáról a mesebeli herceg, összeházasodnak, boldogan élnek és – sokra viszik. A könyvtáros lány okos és vonzó, bár egészen fiatalon búbánat és lelkiismeret-furdalás mardossa, mert óvatlan volt a volánnál és ezzel az egyik legjobb barátjának halálát okozta. A mesebeli herceg elbűvölő, de hetyke és gondtalan, mi több, gondatlan, és a kis könyvtáros lány eleinte nem is bízik benne. De magányos, és a férfi meg odavan érte. - F: nov. 17.
Hírforrás: mr1-kossuth, link



A Google-szindróma nyomában -- könyvtár nélkül nincs kutatás? FEL

Az online keresők alapvetően megváltoztatták a tudósok és a főiskolai, egyetemi tanárok életét és munkáját. A keresők gyors hozzáférést tesznek lehetővé a szükséges információkhoz, de egyben segítenek a tanároknak a plágiumok kiszűrésében is. -- 'Sokan elfelejtik azt is, hogy önmagában az információ még nem értékes és nem is jelent tudást. Amikor a Google-ben keresünk valamit, gyakran meg is találjuk a választ. Azonban néha olyan furcsa érzésünk lehet, mintha tudnánk, hogy a válasz nem teljes. Mintha lennie kellene ott még valaminek. Aki csak gyorsan rákeres valamire, annál nem biztos, hogy előjön ez az érzés. De, aki például egy tudományos dolgozatot készít, annak átfogó munkát kell végeznie és tudnia kell, hogy hol találhatja meg a forrásokat. A korábbi évtizedekben szinte kizárólag a könyvtári katalógusok jelentették az egyetlen kutatási lehetőséget. Ezeknél azonban tudni kellett, hogy milyen címszó alapján keressünk. Nem voltak teljes szövegek vagy szövegrészek, csak címszavak és úgynevezett metaadatok, vagyis információk az információkról' -- hangsúlyozta a kutató. - F: nov. 17.
Hírforrás: Sg.hu, link



RSS-t kapott minden EU-s pályázat! Külön-külön FEL

AA TÁMOP oldala: http://www.nfu.hu/doc/1279 és rss linkje: http://www.nfu.hu/doc_rss/1279 . Ez azt jelenti, hogy minden olyan pályázatra, amihez közöm van, föliratkozom az RSS-ére és nyomban szól, ha van változás. Ugyan eddig is volt az NFÜ-nek RSS-e, de ömlesztve küldte a híreket. Az RSS-sel a hírek gyűjtőportálra rendezhetők. Ilyen például a www.google.com/reader vagy a www.netvibes.com, melyek testre -- és hírekre -- szabhatók. (ajánlja: Tóth Péter) - F: nov. 12.
Hírforrás: Vg, link



Utazzon az ókori Rómába a virtuális időgéppel! Képek, videó FEL

A Virginiai Egyetem kutatói időszámításunk után 320-ba, Konstantin császár idejébe repítik vissza a felhasználókat, akik bebarangolhatják Rómát a Colosseumtól a Circus Maximus-ig. A fejlesztők már a Rome Reborn projekt második verzióját készítették el. A Google Earth-szel összefogva a virtuális időutazás bárki számára elérhető, aki letölti a szoftver friss verzióját. - F: nov. 13.
Hírforrás: Vg.hu, link