Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél évfolyamok




KIT hírlevél: 2008. 02. 13. (7. szám)

E lapszám szerkesztője: Kovács-Ördög Éva

------------------ hirdetés ------ könyvtári bútor --------------------------

Az elmúlt években a könyvtárak funkciója, szolgáltatási köre és látogatókörük összetétele jelentős átalakuláson ment keresztül. Mi több, az említett átalakulás most is tart, az informatikai lehetőségek számának növekedése és az interneten fellelhető információ spektrumának fokozatos bővülése pedig további fejlődést vetít előre.
A KIT portál galériájában 
és aloldalán http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=infok&id=9 Baranyi Flóra, Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjas okl. építész, belsőépítész mutatja be új könyvtári bútorait.

--------------------------------------------------------------------------

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

A Wilson-gyémántot csiszolják -- a 10 éves ITTK-ban FEL

Az Információs Társadalom és Trendkutató Központ www.ittk.hu 10 éves buliján a Wilson-gyémánt csúcsai alapján a részvevők négy csoportba osztattak. De mi is az a Wilson-gyémánt? A modernizáció négy faktora, az állam, a tudomány, a politika és a civil szféra csúcsait összekötve kapott, Wilson-gyémántnak nevezett alakzathoz fűződő tézis szerint a modernizáció sikerét nem az egyes szereplők teljesítménye, hanem az azokat összekötő csatornák -- vagyis az együttműködés, a kommunikáció -- minősége határozza meg. Az ITTK jubileuma kapcsán több kiadvánnyal is jelentkezett: Hipergalaktika 01, Évtizedjelentés (benne: Az információs társadalom és más versengő metanarratívák, Magyar információs társadalom jelentés 1988-2008, A világ előrehaladása az információs társadalom terén 1988-2008), és egy bemutatkozás is: Az ITTK (t)éves jelentése.
Hírforrás: MG


Hírek múzeuma -- új dokumentumtár nyílik Washingtonban FEL

Április 11-én nyílik a Newseum, a 450 millió dollárból épített hírmúzeum a Fehér Ház és a U.S. Capitol között. A hét szintű létesítményt, -- több mint hat évig készült --, 23 ezer négyzetméteres kiállítótér jellemzi, beleértve 15 színházat, 14 jelentős galériát, 2 műsorstúdiót és egy 4 dimenziós időutazás élménytermet. A legnagyobb galéria (News History Gallery) 743 négyzetméteres. Találhatunk itt 350 történelmi újságcímlapot, hírkönyvet és magazint, melyek közel 500 évet fognak át, és olyan különlegességek is, mint pl. a Watergate betörésből való ajtó, papucsok, amiket Wonkette hordott a blogja írása közben, valamint az első 60 percnyi rádióadás anyaga. Az épület üvegfal-homlokzata a Pennsylvania Avenue-ra néz és egy 23 méter magas, 50 tonnás márvány emléktábla ékesít First Amendment (szólásszabadság törvénye) 45 szavával.
Hírforrás: link , link


A könyvtár tanszék halad a korral FEL

Holnap skype-on hallgathatunk előadást és szemináriumot. Reményeim szerint a skype pluginje a yugma is kifogástalanul fog működni, és hamar be tudom röffenteni a cuccot. És akkor láthatjuk, ahogy a tanárnő prezentációkat használ, meg hallhatjuk, láthatjuk és úgy minden. Pakolok is holnapra mikrofont, hogy ne csak hallgassak, amikor kérdeznek. Várom már, és szeretem, hogy a könyvtár tanszék halad a korral. - F: febr. 11.
Hírforrás: Henrietta.klog, link


68 - 28 - 6% -- a chat, email, sms népszerűsége a tájékoztatásban FEL

2005 tavaszán a Sims Memorial Library (Southeastern Luisiana University) új szolgáltatást indított olvasói számára, a Text A Librariant (= Írj a könyvtárosnak egy SMS-t!). A diákok és a tanárok bármit kérdezhettek a könyvtártól mobiltelefonjukon szöveges üzenet formájában, s a válaszok is SMS-ben érkeztek. (Erre a célra egy speciális telefonszám szolgált.) A könyvtár referensz szolgálata előzőleg már bevezette az elektronikus levélben történő (1999), majd a chates tájékoztatást is (2002).
A szolgáltatást egy pályázati támogatás és az Altarama nevű ausztrál cég szoftvere tette lehetővé, amely a rövid üzeneteket konvertálta elektronikus levéllé, illetve a leveleket SMS-sé. (Mindezt az Ausztráliában működő redcoal.com szerveren keresztül, ami nem teszi lehetővé a szolgáltatás igénybevételét azok számára, akik nem rendelkeznek külföldi forgalmazást is biztosító mobil-előfizetéssel.)
A mobiltelefon népszerűségére és 90%-os 'sűrűségére' alapozó új szolgáltatás igénybevételét felméréssel is vizsgálták a könyvtárosok, amely az SMS-ben adott válaszok terjedelmi korlátai mellett (csak 160 karakter küldhető), további támpontokkal is szolgált:
- az ún. 'chat referensz'-forgalom magasan vezetett (68%-kal);
- az e-mailben kért/kapott tájékoztatás csak 28%-ot tett ki;
- az SMS-ben érkezett kérdések aránya viszont csak 6% volt, és elsősorban egyszerűbb, rövid kérdéseket tettek fel (Ki írta A nagy Gatsbyt? Mikor van nyitva a könyvtár szombaton és vasárnap? stb.). - F: Szöveges üzenetek az egyetemi könyvtárban: sms a digitális referenszben / ref.: Murányi L.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/4., Manci: link


Inkább Instant Messaging mint chat-referensz? FEL

A [felmérés szerint a] megkérdezett intézmények 25 százaléka ajánl fel Instant Messaging (azonnali üzenetküldés) szolgáltatást, és 28 százalékuk tervezi a bevezetését. Az IM-t használó intézmények 35 százaléka kis növekedést tapasztalt a szolgáltatás bevezetése után, míg 19 százalékuk erőteljes növekedést észlelt. A kérdőívekből adott válaszokból kitűnik, hogy az IM bevezetése általában egy könyvtáros erőfeszítésének köszönhető, és legtöbb esetben nem a vezetés szorgalmazza. A válaszadó intézmények 65 százaléka ajánl fel chat szolgáltatásokat is, de ezek növekedési aránya kisebb az IM-nél. Az IM-et kedvelők véleménye szerint a chat szolgáltatásokat információs szakemberek tervezték információ specialistáknak, mivel túl nehézkes használatuk miatt sem a diákok, sem a könyvtárosok nem kedvelik. Úgy tűnik, hogy a könyvtárak az IM referenszt tartják a chat szolgáltatás alternatívájának. Habár a válaszadó intézmények nagyobb részében elterjedtek a chat szolgáltatások, a könyvtárosok nagyobb része (30%) mégis az IM szolgáltatást kedveli jobban. A válaszadók korát vizsgálva kiderül, hogy a fiatalabbak szívesebben használják az IM-et és az IM kedveltsége az évek számának növekedésével csökken. A chatet kedvelők aránya csak a 45 év felettiek között nagyobb az IM szolgáltatást előnyben részesítőknél. Legtöbben azért kedvelik jobban az IM-t, mert a hallgatók is szívesebben használják: ezzel az eszközzel olyan diákok is igénybe veszik a referensz szolgáltatásokat, akik más módon nem tennék ezt. Az egyik legnagyobb gond az, hogyan tudják ezt a szolgáltatást abban az időben felkínálni, amikor igazán szükség van rá. A diákok nagy része a késői órákban is igényelné az IM referenszet, de kisebb könyvtárak számára ez nehezen megoldható. Habár nagy az érdeklődés az IM iránt, néhány könyvtár azért választja a chat szolgáltatást, mivel a chat szoftver esetében van lehetőség könyvtárak számára a konzorciumban való együtt dolgozásra, a szolgáltatási idő megnyújtására. - F: Könyvtárosok véleménye az instant messenger rendszerről / ref.: Bogárné L. K.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő 2007/4., Manci: link


Az USA-ban 62% a könyvtárhasználó -- 13% keres könyvtárost problémájával FEL

A Illinois Egyetem és a Pew kutatóintézet új jelentése szerint egy adott problémával szembesülők (legyen az egészségügyi, adózási, önkormányzati, jogi) 58%-a az internethez fordul segítségért, 53% az adott terület szakemberéhez, 13%-uk pedig közkönyvtároshoz. Érdekes, hogy az Y generáció tagjai (18-30 évesek) használták leginkább a könyvtárat az elmúlt évben. A megkérdezettek 62%-a használta a könyvtárat, 21% konkrét, a felmérési listán szereplő probléma megoldása érdekében. (ref.: MG) - F: dec. 30.
Hírforrás: Pew, 2007., link


Amerikai szabvány a referensz statisztikára FEL

A cikk a Nemzeti Információs Szabványosítási Szervezet (National Information Standards Organization = NISO) által kifejlesztett új szabványt, a NISO Z39.7-2004-est ismerteti, amely a könyvtárak által készített honlapok, a csevegő és az azonnali üzenetküldő referensz szolgáltatások használatának mérését szabályozza. Az új szolgáltatási módokról való statisztikai adatok integrálása a hagyományos könyvtári statisztikába pontosabb képet ad a könyvtári szolgáltatásokról, és demonstrálja, hogyan bővítették a könyvtárak a használóikkal való kapcsolatteremtési lehetőségeket a digitális korban. A tanulmány olyan referensz kérdések statisztikai számbavételével is foglalkozik, amelyeket nem a referenszpultnál (pl. egyes könyvtárosok munkaszobájában) válaszoltak meg. Autoref.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/4.


A nyugati szórványmagyarság magyar vonatkozású könyvtárai -- Regensburg I. (Institut für Ostrecht München e.V. IOR) FEL

Az 1957-ben alapított, s főleg a német szövetségi Igazságügyminisztérium által fenntartott 'Institut für Ostrecht München e.V.' (magyar értelmezésben a müncheni alapítású Kelet-Európai Jogi Intézet) a kelet-közép- és kelet-európai országok jogrendjeinek, valamint a Német Szövetségi Köztársaság volt és jelenlegi 'keleti' nemzetközi jogi kapcsolatainak kutatására szakosodott tudományos műhely, amelynek országreferensei a több, mint 21 ezer bibliográfiai tételből álló könyvtári gyűjteményre támaszkodva mind jogtörténeti, mind konkrét jogi kérdésekben szakirodalmi tájékoztatást adnak. A bajor kormány döntése értelmében 2007. őszén a változatlanul önálló Kelet-Európai Jogi Intézet a Kelet-Európa Intézettel ('Osteuropa Institut') és a Délkelet-Európa Intézettel ('Südost-Institut') közösen Kelet-Közép-, Kelet- és Délkelet-Európai Kutatóközpont (WiOS: 'Wissenschaftszentrum Ost- und Südosteuropa') néven, a decentralizáló törekvéseknek megfelelően Regensburgba költözött. A 2007. novemberi ünnepélyes, főpolgármesteri fogadást az idén januárban megnyitott 'Ost-Perspektiven' kiállítás követte, amelyen hét regensburgi székhelyű, a Németországtól keletre eső európai területek történelmével, kultúrájával, irodalmával, jogrendjével és egyházaival foglalkozó tudományos kutatóintézet mutatkozott be. (Bővebben: http://www.osteuropa-institut.de/index.php?id=268) Rövid könyvtártörténeti sorozatomban ezt a hét intézetet kívánom bemutatni. VAKatalin
Hírforrás: MG


Huszonötmillió az OSZK-nak FEL

Az OSZK, azaz Közép-Európa egyik leghíresebb könyvtára 100.000 eurót kapott a PACCAR Foundation-tól, írja a mai Transport News Network. A PACCAR szerint az OSZK kitűnő helyen fekszik a Budai Vár-ban. Monok István elmondta, hogy a nagylelkű adomány segíti a középkori kéziratok restaurálását is. És a többi köszönő szöveg. - F: febr. 11.
Hírforrás: Nyilvános könyvtár, link ; link


Az állam -- támogatja vagy felszámolja az egyházi gyűjteményeket? FEL

Az egyházi gyűjtemények állami támogatása 2006-ban 40, 2008-ban pedig újabb 35 százalékkal csökkent, holott ezek az intézmények a szerző szerint 'a magyar történelem tárgyi és szellemi öröksége legjelentősebb őrzőhelyeinek számítanak'. Napjainkban egy minimálbéren alkalmazott teremőr (járulékokkal együtt) több mint egymillió forintba kerül. Ebből is sejthető, hogy a magyar állam által 135 egyházi könyvtárra, levéltárra és múzeumra szánt összesen 325 millió forint egyáltalán nem viszonyítható az említett egyedi értékekhez. - F: febr. 6. Az állam - támogat vagy felszámol?
Hírforrás: Népszabadság Online


Kódexritkaságokat kapott vissza Sopron FEL

Négyszázhat középkori eredetű kódexlapot és töredéket kapott vissza a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium Könyvtára és az Evangélikus Konvent Könyvtára és Levéltára nemrégiben a Fragmenta Codicum akadémiai kutatócsoport restaurátori műhelyéből. - F: febr. 12.
Hírforrás: Metro, link


Multimédiás hegyismereti központ és a könyvtári tájékozódás éve Nagykanizsán FEL

A Halis István Városi Könyvtár 2008-at a könyvtári tájékozódás évének nevezte ki. Ebben ismét nagy szerepet szán a helyismereti információk multimédiás tárházának, a Nagykanizsai Kistérségi Adatkezelő Rendszernek. Jövő ilyenkorra elválik, hogy a könyvtári tájékozódás éve hogyan módosítja e ráklikkelési adatokat. A könyvtári honlap és a Nagykar együttes látogatottsága 2007-ben meghaladta a kétszázezret. - F: febr. 11.
Hírforrás: Nagykar, link


Könyvtárosból infobróker -- egy lehetséges váltás FEL

Mit csinál pontosan az infobróker? A szakma a könyvtárossal és az üzleti hírszerzéssel rokonítható. Mikulás Gábor az internet és különféle adatbázisok segítségével és szakemberek megkérdezésével a megbízó kérésére az üzleti döntések alapjául szolgáló információkat gyűjt össze. Például: 'Hogyan alakult az utóbbi öt évben a kínai borfogyasztás?', vagy 'Volt-e precedens értékű ítélet egy-egy jogi esetre?'. 'Megtaláltam a számításomat. Kreatív, kihívást jelentő a munka, intellektuálisan is sokat tanul az ember és a megbízások száma is növekszik' -- mondja a kecskeméti információvadász. Azt azonban hozzáteszi: a hagyományos könyvtárosi attitűd nem elegendő a munkához. Ügyfélközpontúság, az igények alapos felmérése, árajánlat készítése, a további együttműködési lehetőség feltérképezése nélkül nehezen képzelhető el a sikeres munka. ... - F: Haszon, 2008/2. p, 18-19.
Hírforrás: GM Consulting.hu, link


Nepálba utazva mely betegségekre készüljünk -- tájékoztatási játék FEL

Bejön egy olvasó azzal, hogy Nepálba készül, és kíváncsi, milyen betegségekre kell felkészülnie, miközben egy másik megkérdezi, hogy ki mondta: 'Gondolkodom, tehát vagyok' (most tegyük fel, hogy nem tudod, bocs). A számítógépes katalógus a rendelkezésedre áll, miután kikerested a forrást, nincs is más teendő, mint hogy a találatok közül eldöntöd, könyveket, újságokat, vagy kinyomtatott cikkeket nyomsz a kérdező kezébe. Élethű, mi? Pedig csak játék, ami a Pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetemi Könyvtár oldalán érhető el. (Egyébként kellemes érzés látni, hogy maga a könyvtár tök hasonló online szolgáltatásokkal várja olvasóit - Meebo, IM, meg persze e-mail, OPAC - mint mi, pár ezer kilométerrel odébb. Mi több, szerintem nekik nincs is webnaplójuk). - F: febr. 9.
Hírforrás: Könyvtárosháza, link


Strandkönyvtáros FEL

A strandkönyvtárban egész nyáron kölcsönözhetnek a tengerparton nyaraló vendégek, és még az is előfordul, hogy valaki csak a következő évben hozza vissza a könyvet. Ó Hollandia! Te szülj nekem rendet! - F: febr. 6.
Hírforrás: Nyilvános Könyvtár, link ; link


Összeurópai nemzetképek a YouTube-on -- webmetria módszereivel FEL

Mit lát egy népről az, aki a világ legnagyobb internetes videomegosztóján keres rá, a legnépszerűbb közvetítőnyelvet, az angolt használva? E kérdésre kereste a választ a hvg.hu munkatársának kutatása, amely a YouTube videomegosztó adatbázisát vizsgálta. Célkeresztben 35 európai nép, a végeredmény több szempontból is érdekes. - F: febr. 4.
Hírforrás: HVG.hu, link


Hiányoznak a hálóról a tanárok FEL

Nem találja a helyét az internet a hazai közoktatásban - derült ki egy közelmúltban tartott kerekasztal-beszélgetésen, amit a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete szervezett. Ezzel párhuzamosan van iskola, ahol már a diákok kezébe került a műholdas helymeghatározó és a mobilfotózás mint oktatási segédeszköz. Több mint egymillió tananyagelem van a Sulinet Digitális Tudásbázisban (SDT) az emberi szem alapos modelljétől kezdve a földrészek vándorlását bemutató monumentális kisfilmig. A multimédiás oktatási segédanyagok (képes, zenés, filmes stb.) a www.sulinet.hu portálról mégsem jutnak megfelelő formában és mértékben az egyébként erre fogékony diákok elé. Elsőként Főző Attila László, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht. munkatársa szerint is az SDT rendszerét és használatát kell minél több tanárral megismertetni. Ligeti György szociológus, a beszélgetést szervező moderátor szerint a digitális tananyagok napi alkalmazását nehezíti az informatikai hálózatok fejletlensége, a kevés informatikai eszköz, a digitális tananyagok akkreditációjának hiánya, illetve a tanárok képzetlensége és motiválatlansága. - F: febr. 11.
Hírforrás: NOL, link


Könyvtár -- s egy vélemény FEL

Bevallom közkönyvtárba már elég régen jártam, kb. 10 éve! Akkor nálunk 'friss' könyveket aranyért nem lehetett kikölcsönözni azon egyszerű okból, hogy nem volt! Nem tudom, hogy mostanra hogyan változott meg ez a helyzet, de azt hiszem újból beiratkozok. A klasszikus irodalom a szívem csücske, legyen magyar vagy világi, plusz nagyon szeretem a fantasyt, történelmit, útikönyveket, romantikus könyvekkel már csínján bánok, és mint Gombóc Artúr tovább folytathatnám a sort. Szóval ha a könyvtárban kortárs írásokat ha nem is fogok találni, még ott van a jó öreg klasszikus! ;-) - F: febr. 7.
Hírforrás: Macus meg én, link


A magyar nethasználók főként e-maileznek és híreket olvasnak a világhálón FEL

E-mailt legnagyobb arányban a szlovén nethasználók küldenek és fogadnak, online csevegésben a román felhasználók vezetnek. A hazai netezők körében legelterjedtebb internetes szolgáltatás az e-mailezés, valamint a hírekről, információkról való online tájékozódás –- derül ki a GfK Csoport 2007 szeptemberében 13 kelet- és közép-európai országban az internethasználatot kutató felméréséből. - F: febr.6.
Hírforrás: Prim Online, link


Nemzetközi összefogás a biztonságosabb internetért FEL

Világszerte 40 országban tartják 2008. február 12-én, kedden a "Biztonságosabb Internet Napját", amely a biztonságosabb internet-használatot népszerűsíti a felhasználók, elsősorban a fiatalok körében. Az Európai Safer Internet Day alkalmából a kezdeményezők úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a tavalyi magyarországi rendezvényen bemutatott "Gyermekbarát internet" programot, amelynek célja a gyermekbarát tartalomfejlesztés támogatása. Bár az Európa Unió által támogatott Safer Internet for Children kétéves magyarországi programját a projektben együttműködő szervezetek (az Informatikai Érdekegyeztető Fórum, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete és a T-Online) sikerrel lezárták, az MTE a továbbiakban is folytatni kívánja tájékoztató, figyelemfelkeltő és képzési programjait. - F: febr. 11.
Hírforrás: Prim Online, link


Internetmegvonás a letöltésekért a briteknél FEL

A jövő héten ismertetik annak a brit javaslatnak a pontos részleteit, amely kötelezővé tenné az internetszolgáltatóknak azon felhasználók letiltását, akik illegális másolatokat csereberélnek a világhálón. A The Times számolt be arról a friss javaslatról, amely a jelenleg hatályos szabályozást módosítaná egy, a mostaninál jóval szigorúbb procedúrával. Ennek keretében az otthoni felhasználókat akár teljes mértékben letilthatják a világhálóról, amennyiben beigazolódik a gyanú, hogy jogvédett tartalmak kalózmásolatait tették elérhetővé, illetve töltötték le a különböző weboldalakról és fájlcserélő hálózatokról. A szolgáltatókat tömörítő ISPA szóvivője egyelőre csak annyit fűzött a hírhez, hogy remélik, a döntéshozók belátják, az önkéntes alapú megoldások mindig jobbak az ilyen esetekben, mint a felülről kikényszerített eljárások. - F: febr. 12.
Hírforrás: Sg.hu, link


Mozizott már a háztetőn? FEL

Egy különleges technikájú mozival, az úgynevezett Silent Cinemával bővíti eddigi repertoárját a Párizsi Magyar Intézet. A módszer lényege, hogy a vászonra, ill. házfalra vetített film hangját a nézők egy-egy fülhallgatóval hallgatják, így a szabadtéri mozizás a lakók zavarása nélkül válhat valóra Párizs szívében, egy 150m2-es, V. emeleti tetőteraszon. A PMI az ínyenc közönség felé is nyit. Egy úgynevezett 'olvasó kávézó', Café lecture szerepel a tervek között, amely a könyvtár állományának egy részével közösen csábítja majd a betérőket arra, hogy asztaloknál ülve is ismerkedjenek a magyar kultúrával. - F: febr. 8.
Hírforrás: Kitekintő, link


Lélegzetnyi hírlevél FEL

A Levegő munkacsoport elektronikus folyóirata: http://www.levego.hu/lelegzetnyi/
Hírforrás: MG


Vonatok és repülőgépek nyomon követése az interneten FEL

A vasút és a repülés szerelmesei gyakran szeretnék tudni, hogy mely vonatokat vagy repülőgépeket pontosan hol és mikor láthatják. Nekik nyújthat segítséget két új, a Google Maps szolgáltatáson alapuló weboldal. Hobbi programozóknak köszönhetően a jövőben bárki megtudhatja, hogy hol halad egy vonat vagy éppen merre repül egy repülőgép Svájcban. A Swisstrains.ch honlap két hónapja érhető el és az összes menetrend szerint közlekedő személyvonatról képes részletes információkat nyújtani. Az egyes szerelvényeket mozgó pontok jelölik, amelyekre rákattintva az érdeklődő pontosan megtudhatja a vonat útvonalát, sebességét. Sőt, az egyes pályaudvarokra kattintva kiderül az is, hogy milyen átszállási lehetőségek vannak az utasok számára. - F: febr. 11.
Hírforrás: Sg.hu, link


'CaféTV' néven erdélyi webtévé és videókereső indult FEL

Sokan készítenek és töltenek fel Erdélyből magyar nyelvű videókat: hoki szurkolók, utazni szeretők, zenészek, színészek, humoristák, vallásos emberek. Ezeknek a videóknak a gyűjtőhelye a caféTV. Beszámolók, poénok, zeneszámok, kisfilmek, mozielőzetesek - több ezer videó, kategóriákba és csatornákba rendezve. A caféTV segítségével nézhetőek Erdély magyar nyelvű tévéadóinak a műsorai is: a TVR Magyar Adás kisfilmei és a Hűbelebalázs, a kézdivásárhelyi PolypTV, a nyárádmenti NyárádTV, az Új Magyar Szó internetes kiadásának a Videótékája. Minden friss híradó és műsor egy helyen! - F: febr. 4.
Hírforrás: Erikanet.hu, link


Wikinómia, hogyan változtat meg mindent a tömeges együttműködés FEL

A Wikinómia a XXI. század üzleti stratégiájának kézikönyve, mely az információáramlás új dimenzióira épít.A HVG Könyvek sorozatban megjelent két amerikai szerző, Don Tapscott és Anthony D. Williams tanulmánya a wikinómiáról. Céljuk, hogy bemutassák az egyenrangúak közötti kölcsönhatások, a kreatív modellalkotás és az üzleti együttműködés új távlatait. - F: febr. 10.
Hírforrás: Erikanet.hu, link


A nyugati szórványmagyarság magyar vonatkozású könyvtárai -- Regensburg I. (Institut für Ostrecht München e.V. IOR) FEL

Az 1957-ben alapított, s főleg a német szövetségi Igazságügyminisztérium által fenntartott 'Institut für Ostrecht München e.V.' (magyar értelmezésben a müncheni alapítású Kelet-Európai Jogi Intézet) a kelet-közép- és kelet-európai országok jogrendjeinek, valamint a Német Szövetségi Köztársaság volt és jelenlegi 'keleti' nemzetközi jogi kapcsolatainak kutatására szakosodott tudományos műhely, amelynek országreferensei a több, mint 21 ezer bibliográfiai tételből álló könyvtári gyűjteményre támaszkodva mind jogtörténeti, mind konkrét jogi kérdésekben szakirodalmi tájékoztatást adnak. A bajor kormány döntése értelmében 2007. őszén a változatlanul önálló Kelet-Európai Jogi Intézet a Kelet-Európa Intézettel ('Osteuropa Institut') és a Délkelet-Európa Intézettel ('Südost-Institut') közösen Kelet-Közép-, Kelet- és Délkelet-Európai Kutatóközpont (WiOS: 'Wissenschaftszentrum Ost- und Südosteuropa') néven, a decentralizáló törekvéseknek megfelelően Regensburgba költözött. A 2007. novemberi ünnepélyes, főpolgármesteri fogadást az idén januárban megnyitott 'Ost-Perspektiven' kiállítás követte, amelyen hét regensburgi székhelyű, a Németországtól keletre eső európai területek történelmével, kultúrájával, irodalmával, jogrendjével és egyházaival foglalkozó tudományos kutatóintézet mutatkozott be. (Bővebben: http://www.osteuropa-institut.de/index.php?id=268) Rövid könyvtártörténeti sorozatomban ezt a hét intézetet kívánom bemutatni.
Hírforrás: VAKatalin