Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél évfolyamok




KIT hírlevél: 2007. 12. 05. (45. szám)

E lapszám szerkesztője: Kovács-Ördög Éva

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Körkérdés a könyvtárról, könyvtárosokról FEL

Darvas Tóth Péter ötlete alapján indultak útra a blogok között a következő körkérdések: Melyik könyvtárnak vagy a tagja? Kedvenc könyvtáros történeted? Mekkora volt a legnagyobb büntetés, amit kifizettél? Hány db kölcsönzött könyv van nálad? Ismersz-e könyvtáros blogot? Melyik az? -- A bloggerek között futótűzként terjedő kérdésekre néhány válasz:
http://worldshots.hu/2007-12/konyvtaros-korkerdes/
http://henrietta.klog.hu/2007/11/30/korkerdes/
http://fiksz.klog.hu/305/5-kerdes-5-valasz/
http://tekintet.wordpress.com/2007/11/27/korkerdes/
http://ek.klog.hu/2007/11/27/korkerdes/
Hírforrás:


A láthatatlan / mély web felhasználása a könyvtári tájékoztatásban FEL

A láthatatlan / mély web felhasználása a könyvtári tájékoztatásban címmel tartja Dr. Pajor Enikő PhD értekezésének nyilvános vitáját dec. 5-én 15.00-kor az ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolája Könyvtártudományi programjának szervezésében. (Reméljük, az értekezés rövidesen a (mély)weben is olvasható lesz :-)
Hírforrás: Dr. Pajor Enikő


Érkezőben a Google tárolószolgáltatása FEL

Friss információk szerint a keresőcég már gőzerővel dolgozik saját online tárolószolgáltatásán, amely bármilyen tartalomnak megfelelő helyet kínálna, bizonyos korlátokon belül ingyen. A cég egyelőre hallgat. A Google fejlesztésének irányáról ezúttal a Wall Street Journal számolt be saját forrásra hivatkozva, míg a keresőcég szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni ezt az értesülést. Egészen pontosan arról van szó, hogy a Google egy online tárolószolgáltatáson dolgozik, amely egy meghatározott mennyiségen belül ingyen, azon túl pedig pénzért kínálna biztonságos és könnyen igénybe vehető internetes tárhelyet. - F: nov. 28.
Hírforrás: Sg.hu, link


2.0-ás alkalmazás a könyvtáros egyesület honlapján FEL

Már megjelenésekor vállalta a Web 2.0-t a Romániai Közkönyvtárak és Közkönyvtárosok Egyesülete (ANBPR) -- olvashatjuk honlapjukon, az www.anbpr.org.ro -n. Az első alkalmazás, melynek a Web 2.0 alapja az a blog, amely itt a honlapon kapott helyet, és az ANBPR-Blog -ra kattintva. máris az adminisztrátor, Liviu-Iulian Dediu sorait olvashatjuk, aki tájékoztat a blog-ról, és az azon való közlés feltételeiről. - F: dec. 3.
Hírforrás: ReMeK-e-levél, link


A könyvesboltban az író a fontos -- a könyvtárban pedig az olvasó FEL

Korábban már szólt a KIT a könyvtárvezetők részére szervezett olvasásfejlesztési tréningről. Egy újabb epizód:
-- 'Bátoríthatjuk például az olvasót ismeretlen szerzők műveinek elolvasására, de nem kötelező elolvasni egy művet, ha nem tetszik -- egy közkönyvtárban minden lehetséges!' -- Rendezvényeknél törekedni kell az olvasóközpontúságra -- az író--olvasó találkozók írók nélkül egyre népszerübbek az északi országokban. A könyvesboltban az író a fontos. A könyvtárban pedig az olvasó.
Hírforrás: Vántsa Judit, RMKE-lista


Készítsünk plakátokat olvasóinkról! FEL

Az olvasó láthatóvá tételének egyik módja, hogy nem a szerzőkről készült képeket tesszük ki a falra, hanem használóinkat örökítjük meg. Dániában például az éves falinaptárhoz kértek fel olyan férfiakat, akik könyvvel a kezükben kerültek lefényképezésre. Mindennapi embereket választottak, számos különböző szakma képviselőjét: került ide egyetemi hallgató, üzletember, biciklis, számítástechnikus, tanár vagy szobafestő. A naptár üzenete mindenki számára nyilvánvaló: mindenki olvas, minden férfi számára rendelkezünk könyvekkel. Mivel Dániában is a nők azok, akik intenzívebb könyvtárhasználók, azért esett a választás a férfiakra. - F: Péterfi R.: Olvasóközpontú olvasásfejlesztés.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő 2007/3.


Érettebbé válik a kiszervezés piaca FEL

A kiszervezéssel együtt járó kockázatok és kihívások ellenére a vállalatok nagy többsége pozitívan értékeli a kiszervezett tevékenységei eredményességét -- derül ki a KPMG legújabb felméréséből, amely 32 ország (közöttük Magyarország) több mint 650 vállalatának felső- és középvezetőit kérdezte meg világszerte. A magyar válaszadók több mint 70%-a gondolja úgy, hogy növelni szeretné, vagy legalábbis szinten kívánja tartani a kiszervezés jelenlegi mértékét. A feltárt problémák ellenére számos jel utal arra, hogy a kiszervezési piac érettebbé válik. Pozitív piaci trendet vetít előre az is, hogy a megkérdezettek rendkívül nagy aránya, 87%-a szeretné növelni, vagy legalább szinten tartani a kiszervezés jelenlegi szintjét. Nagyobb eltérés a nemzetközi és a magyar adatok között a szolgáltató és a vevő közötti kapcsolat megítélésében lelhető fel. Míg például globális szinten a válaszadók 75%-a számára fontos, hogy megértsék a kiszervezést nyújtó tervezett profitjának számítási modelljét, a magyar válaszadók alig fele tartja fontosnak ezt az információt. A magyar válaszadók erőteljesebben értenek egyet azzal is, hogy amennyiben a szolgáltató nem tudja kitermelni a tervezett profitot, az automatikusan negatív hatást gyakorol a szolgáltató-vevő kapcsolatra. - F: nov. 28.
Hírforrás: FM portál, link id=71


Könyvtárak Liverpoolban FEL

Kirándul és könyvtárakat nézeget... Darvas Tóth Péter blogján a közelmúltban készített liverpooli képek láthatók. Mini hotelkönyvtár, elegáns könyv-display. A szerző blogján folytatást is ígér... :-) - F: nov. 27.
Hírforrás: Nyilvános Könyvtár blog, link


A működő könyvtárak adatai, 2006 FEL

'A Könyvtári statisztika című kiadvány -- a valahavolt TEKE-SZAKMA kiadványpáros jogutódja. Eddig a kulturális statisztika alá nem tartozó közoktatási könyvtárak adatait nem közölte; a 2006-os év az első, amikor már az iskolai könyvtárak adatai is megjelennek a kiadványban -- tekintve, hogy jó részük települési könyvtárként is funkcionál. E kiadvány jelenlegi szerkezetét 2001-ben alakítottuk ki. A gyakorlat számunkra azt mutatja, hogy bevált; ezért a 2006. év adatait közreadó kiadás sem tér el ettől; mindössze bővítettük a fent említett iskolai könyvtárak adatlapjával. A kiadvány hagyományosan nem közöl minden begyűjtött adatot, csak a legjellemzőbbeket. A használó képet alkothat magának a kötelezően szolgáltatandó, ám nem mind feldolgozott adatok köréről, ha idekattintva megtekinti a hivatalos OSAP 1442 adatlapot: Statisztikai kérdőív 2006. A kérdőív reformján dolgozó Statisztikai Munkabizottság munkájának eredménye az adatlap, amelynek kérdései 63 %-ban változtak meg vagy bővültek a 2005-öshöz képest. Így az adatokat közreadó Könyvtári statisztika is megújult, korszerű és -- remélhetőleg -- jobban használható adattartalommal jelenik meg és -- főleg! -- figyelemmel az MSZ EN ISO 2789:2003 Információ és dokumentáció nemzetközi könyvtári statisztika magyar szabvány előírásaira. A közölt adatokat igyekszik megvilágítani a Fogalommagyarázat. Sajnálatos módon a közvetlen feldolgozást lehetővé tévő elektronikus adatközlést még mindig csak a könyvtárak 10 %-a választja a hagyományos papír kérdőív kitöltése helyett; ez a tény némi borúlátásra ad okot, tekintve a rohamosan elektronizálódó világot. Mint a kiadvány szerkesztője nagyon köszönöm az adatok szolgáltatóinak, gyűjtőinek, ellenőreinek, gépre vivőinek és összesítőinek munkáját. - Somogyi József - F: nov. 26.
Hírforrás: link


Önálló nemzeti könyvtárat épít Izrael Jeruzsálemben FEL

A Jerusalem Post beszámolója szerint az izraeli parlament november 26-án egyhangúan meghozott döntéssel törvényt alkotott Izrael első nemzeti könyvtárának megteremtésére illetve felépítésére Jeruzsálem székhellyel. C. Posy professzor, a jelenlegi Zsidó Nemzeti és Egyetemi Könyvtár (Jewish National and University Library, alapítva 1892-ben) vezetője felelős az új intézmény megalapozásáért. Szerinte az új nemzeti könyvtár proaktív magatartással fordul a használók felé, miközben bekapcsolódik a földkerekség könyvtári együttműködésébe. A napokban nagyobb delegáció indul az Egyesült Államokba, hogy két héten keresztül tanulmányozza a legfontosabb könyvtárak működését. A könyvtár épületére már megvan a pénz (az izraeli Rotschild alapítványtól, mely korábban a Knesszet és a legfelső bíróság elhelyezési költségeit is magára vállalta). Az illetékesek remélik, hogy az épület öt éven belül megépül és használatba vehető lesz. Az új épületbe kerülő intézmény magára vállalja az eddigi egyetemi könyvtári funkciókat is (finanszírozása így felerészben az állam, negyedrészben az egyetem, és újabb negyedrészben más közintézmények feladata lesz). A könyvtár felügyelő bizottságában helyet kap a külföldi zsidó közösség, valamint az Izraelben élő nemzeti kisebbségek (arab, drúz stb.) egy-egy képviselője is. (ref.: SP) -- F: nov. 27.
Hírforrás: The Jerusalem Post, link


Új metropoliszok, milliárdos felhőkarcolók Oroszországban -- nemzeti könyvtárral FEL

Az oroszországi városok fejlődésében a világ vezető építészei segédkeznek. Például Erick von Egeraat, a budapesti ING-székház tervezője is, aki most a tatársztáni fővárosban, Kazanban alkotja meg a nemzeti könyvtár új épületét. Az ötmillió kötet otthonául szolgáló, 20 olvasótermes, egyszerre ezer olvasót kiszolgálni képes épület formája nyitott könyvre emlékeztet, amelynek két lapja között áll majd a bejárat. A 20 milliárd forintnyi beruházás mellé kereskedelmi egységek is épülnek. Ezek bevételéből finanszírozzák a tervek szerint legkorszerűbb adattárolási technológiát alkalmazó könyvtár építését. - F: nov. 29.
Hírforrás: Hvg.hu, link


Információs és Dokumentációs Központok Hargita megyei iskolákban FEL

Információs és Dokumentációs Központot (IDK) avattak november 16-án Gyergyócsomafalván a Köllő Miklós Általános Iskolában. Burus Siklódi Botond, a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Háza igazgatója megnyitó beszédében szólt a IDK fontosságáról, ezután pedig egy DVD-lejátszót adott át Antal Teréz iskolaigazgatónak. A 100000 lejes beruházással megvalósított Köllő Miklós IDK létrehozásához a helyi önkormányzat 80000 lejjel járult hozzá, a megyei pedagógusok házának 20000 leje mellett pedig a holland Die Heltender Hand Alapítvány is kilenc számítógépet ajándékozott a központnak. 142 négyzetmétert újítottak így fel, de továbbra is nagy szükség van új bútorzatra, újabb generációs számítógépekre, telefonra, világhálós hozzáférésre, anyagi alapokra, ismeretterjesztő anyagokra, didaktikai adathordozókra, s nem utolsósorban egy olyan személyre, aki a központ működését biztosítja. -- számolt be Lőrincz Edit tanár, könyvtáros. A központot össze fogják kapcsolni a Művelődési Ház alagsorában most készülő információs központtal, ami az Informatikai és Távközlési Minisztérium programjának támogatásából jön létre. Korábban Korondon adtak át hasonló központot a Kölcsey Ferenc Általános Iskolában, de hasonló központ működik már a remetei Fráter György általános iskolában, ahol 18000 kötetet költöztettek más helyre az egykori iskolai könyvtárból, hogy átadják helyüket négy számítógép, fénymásoló, nyomtató, DVD-lejátszó és egy színes televízió számára. - F: nov. 19, nov. 1, dec.
Hírforrás: Hargita Népe, link nov , ReMeK-e-levél


Új név: Kájoni János Megyei Könyvtár FEL

Kájoni János nevét viseli ezen túl a Hargita Megyei Könyvtár. A névváltoztatás szándéka már korábban megfogalmazódott az intézmény vezetősége és munkaközössége részéről, az intézmény új nevének hivatalos jóváhagyása azonban hónapokig váratott magára. Hargita Megye Tanácsának 2007. évi 138. számú határozata hagyta jóvá a könyvtár új nevét. Kájoni János nevének felvételével a csíkszeredai könyvtár az általa szolgált közösség számára is jelezni kívánja azonosulását azzal a kulturális eszménnyel, amelyet Kájoni humanista személyisége képvisel, az egyetemes kulturális és emberi értékek szolgálatával. Kájoni János ferencrendi szerzetes (bizonytalan adatok szerint 1629 v. 1630 -1687) sokoldalú tudományos, irodalmi és zenei munkásságával, felekezeti türelmességével jelképes személyiséggé vált Erdélyben, az építő, közjóért munkálkodó szellemi ember példaképévé. Kájoni tevékenysége elválaszthatatlan Csíksomlyótól, de Szárhegyen is tevékenykedett (itt halt meg 1687-ben), a Hargita megyéhez kötődő személyiségek legnagyobbjai közé sorolható.
Hírforrás: Kelemen Katalin, ReMeK-e-levél, dec.


Továbbra is a BitTorrent a legnépszerűbb -- van-e még értelme a zenei könyvtári gyűjteményeknek? FEL

Még mindig a fájlcserélő hálózatok letöltései teszik ki az internetes forgalom jelentős részét és a P2P-rendszerek között megkérdőjelezhetetlennek tűnik a BitTorrent első helye. A fájlcserélő hálózatok forgalma a Közel-Keleten eléri az összforgalom 49, Kelet-Európában a 84 százalékát. Sőt, éjszaka ez az érték világviszonylatban megközelíti a 95 százalékot -- derült ki az ipoque cég legfrissebb felméréséből. A P2P-rendszerek közül a világ jelentős részén még mindig a BitTorrent a legnépszerűbb, egyedül Dél-Európában szorította le az első helyről az eDonkey. A szakemberek megállapították, hogy minden ötödik felhasználó foglalkozik rendszeresen fájlcsereberéléssel. 'Az internetezők a fájlcserélő hálózatokon a leggyakrabban továbbra is a filmeket, ezen belül is általában a mozifilmeket, a pornóvideókat és a zenei klipeket keresik. Ugyan egyre többen töltenek le zeneszámokat és teljes zenei albumokat, azonban továbbra is a videóké a főszerep. Érdekes, hogy a tartalmak népszerűsége régiónként változik: az arab országokban például az e-könyvek, Dél-Európában pedig a számítógépes játékok a legkeresettebbek' -- tette hozzá Mochalski.- F: nov. 29.
Hírforrás: Sg.hu, link


A videomegosztók beelőzik a televíziós oldalakat FEL

Szonda Ipsos és a Gemius Hungary által végzett gemius/Ipsos Audience közönségmérés szeptemberi eredményei alapján a teljes hazai internetezésre fordított idő 3%-át töltötték el a felhasználók videomegosztó oldalakon, míg a televíziós webhelyekre csak az összes idő 0,5%-a jutott. - F: dec. 4.
Hírforrás: VG.hu, link


Ajándékozzon olvasójegyet! FEL

'A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár különleges karácsonyi ajándék ötletet ajánl Önnek. Ajándékozza szeretteinek az olvasás örömét, az információszerzés élményét! Ha olvasójegyet vált családtagjainak, barátainak a Bródy Sándor Könyvtárba, egy évre érvényes könyvtári tagságot helyezhet a karácsonyfa alá.' - F: dec. 1.
Hírforrás: Egerhír, link


Digitális Világkönyvtár: egymillió könyvet digitalizáltak be FEL

A Carnegie Mellon Egyetem, a Zhejiang Egyetem, az Indiai Tudományos Intézet és az Alexandriai Könyvtár közösen több mint 1,2 millió könyvet digitalizáltak be és tettek ezáltal elérhetővé mindenki számára az interneten. A Million Book Project nevet viselő nemzetközi, nonprofit program életre hívói nem véletlenül örülnek a sikernek és a Digitális Világkönyvtár http://www.ulib.org/ létrehozásának. A beszkennelt művek között számos felbecsülhetetlen értékű igazi ritkaság található. Több dokumentum például az i. sz. 1000 körül jelent meg. A katalógusban elérhető alkotások többsége ugyanakkor a XX. és a XXI. századból való, míg félmillió könyv esetében a szakemberek nem tudták megállapítani a kiadás pontos évszámát. A művek többsége angol, kínai, arab és hindi nyelvű, de akadnak köztük német nyelvűek is. - F: nov. 29.
Hírforrás: Sg.hu, link , News.com, link


Jó úton az európai digitális könyvtár létrehozása felé FEL

Az európai digitális könyvtár létrehozása érdekében tett lépésekről tárgyaltak 2007. november 27-én Brüsszelben bizottsági tisztviselők és a digitális könyvtárakkal foglalkozó szakértők. A digitális könyvtárakkal foglalkozó magas rangú csoport tartott egyeztetést 2007. november 27-én Brüsszelben bizottsági tisztviselőkkel, hogy megvitassák az európai digitális könyvtár létrehozása érdekében eddig tett lépéseket, közte a digitális könyvtár támogatására létrehozott alapítvánnyal kapcsolatos kérdéseket. A találkozón tárgyaltak a digitalizálás finanszírozásának új módozatairól, a kereskedelmi forgalomban már nem beszerezhető és a gazdátlan művek tömeges digitalizálásának lehetőségeiről, valamint a tudományos információkhoz való hozzáférés és azok archiválásának kérdéséről is. A tárgyalók megerősítették azon szándékukat, hogy együttműködnek abban, hogy a tudományos kiadványok egy tilalmi időszakot követően szabadon hozzáférhetők legyenek. Európa kulturális intézményei 2008 novemberére tervezik az európai digitális könyvtár prototípusának létrehozását, amely legalább kétmillió digitális könyvhöz, fényképhez, térképhez, archív felvételhez és filmanyaghoz nyújt majd közvetlen hozzáférést. - F: nov. 28., nov. 29.
Hírforrás: Kultúrpont, link metro.hu, link


Eltűnt Rejtő, visszajön József Attila FEL

Néhány napja levetette a Kossuth kiadó Rejtő Jenő hangoskönyvetit a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) polcairól -- december végén azonban visszakerülhetnek József Attila művei, mert megszűnik a szerzői jogvédettség. Helycserék a virtuális világban. - F: dec. 4.
Hírforrás: Origo, link ndja-a-magyar-elektronikus-konyvtarban.html


Mindenkit befogadó digitális társadalmat sürget az Európai Bizottság FEL

A műszaki fejlődés és a verseny fokozódása ellenére az európaiak több mint egyharmada továbbra sem képes élni a digitális társadalom előnyeivel - állapította meg csütörtökön közzétett összeállításában az EU legfőbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság. Eszerint öt év alatt mintegy 35-85 milliárd eurós hasznot hozhatna, ha a társadalom nyitottabbá válna, az internetes oldalakhoz könnyebben lehetne hozzáférni, és minden uniós polgárnak rendelkezésére állna a szélessávú internethozzáférés. - F: dec. 3.
Hírforrás: Sg.hu, link


Az uniós átlag alatt a magyar háztartások internet-hozzáférése FEL

Nem éri el az uniós átlagot az internet-hozzáféréssel rendelkező magyar háztartások aránya -- derül ki az Eurostat ma kiadott felméréséből. A szélessávú internet aránya hazánkban szintén alacsonyabb az uniós átlagnál. Az EU-ban, Máltát nem számítva 54 százalékos a háztartások penetrációja. A magyar mutató 38 százalék, 2006-ban még csak 32 százalék volt a megfelelő adat. A szélessávú internet aránya 42 százalékos az unióban, a magyar adat 33 százalék, ami jóval meghaladja a tavalyi 22 százalékos mutatót. Mindkét rangsorban Hollandia, Svédország és Dánia szerepel a dobogón. A rangelső Hollandiában 83 százalékos a háztartások lefedettsége, míg a szélessáv aránya 74 százalék. - F: dec. 3.
Hírforrás: Vg.hu, link


Elindult az első védett német gyermekoldal FEL

Angela Merkel német kancellár tette meg az első jelképes kattintásokat a fragFINN.de portálon, amely kizárólag védett tartalmakat kínál a gyerekeknek. A fragFinn.de - Hálózat gyermekeknek http://www.fragfinn.de/kinderliste.html nevű honlap csak előzetesen ellenőrzött anyagok jelennek meg, sőt az oldal egy Internet Explorer kiegészítő segítségével akár alapértelmezett kezdőlapként is felhasználható. Ebben az esetben a böngésző csak a megfelelő tartalmakat jeleníti meg, a károsnak ítélt szövegeket, képeket és videókat nem. A tervek szerint hamarosan elkészül a Firefox-kiegészítő is. - F: dec. 3.
Hírforrás: Sg.hu, link


Interaktív gyermekkönyvtár FEL

Próbáltunk már valaha gyerekfejjel közelíteni a könyvtári szolgáltatásokhoz? Azt gondolnánk nehéz, ha nem lehetetlen dologra vállalkozik az, aki a nyughatatlan, csapongó gyermeki figyelmet próbálná meg lekötni az adatbázisok, keresőfelületek változatosnak nem mondható világával. A dán könyvtárosok szerencsére nem adták fel ilyen könnyen a dolgot, és sikerült másokat is (könyvtárakat, cégeket, egyetemeket) rávenni arra, hogy a legmodernebb technológiát segítségül híva, forradalmian új módszereket dolgozzanak ki. Az Aarhusi Városi Könyvtárban 2006 tavaszán végzett kísérletükben arra keresték a választ, vajon az egészen fiatalok hogyan használnák az interaktív eszközöket a könyvtári szolgáltatások világában. Igyekeztek olyan tárgyakat alkotni, amelyek révén a valódi és a virtuális valóság közelebb kerül egymáshoz, ugyanakkor az érzékekre hatás, illetve a mozg(at)ás révén alkalmasak a tanulásra és a tapasztalatgyűjtésre. A Bibphone tervezésénél abból indultak ki a feltalálók, hogy hasznos dolog lehet, ha egy könyvről különböző értékeléseket hallunk, mielőtt belekezdenénk az olvasásába. Kétféle változatát lehetett kipróbálni a kiállításon: vagy az olvasó mondhatta el (nem feltétlenül hízelgő) véleményét egy adott műről, vagy hallgathatott róla ismertetést, kritikát. Senki nem élt vissza a kontrollálatlan bírálat lehetőségével -- ami újfent a használók bátrabb bevonása melletti érvnek bizonyult. I-Land néven egy, a helytörténeti oktatásban hasznos eszközt próbálhattak ki az érdeklődők. - F: Interaktív gyermekkönyvtár.
Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/3. Manci: link


Oktatási rendszerünk nem látja el feladatát -- interjú FEL

A tanulás kultúrájának alapvető megváltoztatására van itthon szükség -- nyilatkozta lapunknak Csapó Benő, a PISA Igazgató Tanácsának tagja még a nemzetközi felmérés 2006-os eredményeinek nyilvánosságra kerülése előtt. A szakember szerint oktatási rendszerünk nem tesz eleget feladatának; annyi tudást szerzünk, amennyi odahaza ránk ragad. - F: dec. 4.
Hírforrás: Hvg.hu, link


PISA-felmérés: nincs változás a magyar diákok eredményeiben FEL

Gyakorlatilag nincs változás a magyar diákok PISA-felmérésen elért eredményeiben az előző, három évvel ezelőtti vizsgálathoz képest -- hangzott el az oktatási tárca illetékeseinek keddi budapesti sajtótájékoztatóján. - F: dec. 4.
Hírforrás: OKM, link 304


Hogyan beszélgessünk olyan könyvekről, amelyeket nem olvastunk? FEL

A napokban kezembe került egy különös könyv. A címe: Hogyan beszélgessünk olyan könyvekről, amelyeket nem olvastunk? Olvasatlanul afféle kelekótyaságnak véltem, gondoltam, már megint valami idétlenséget akarnak velünk 'lenyeletni'. Olvasva azonban, ha nem is teljesen másként, de másként gondolok Pierre Bayard, francia olvasáskutató könyvére, meg arra a rengeteg könyvre, amelyről magam is -- számos könyvesboltos, könyvtáros, tanár, kulturális újságíró stb. olvasótársammal, hogy csak a legdirektebb szakmákat említsem -- olvasatlanul beszélek nap mint nap. Bizonyos, hogy azzal, hogy olyan irdatlan mennyiség? könyv jelenik meg, amelyekről valamennyit illenék tudnunk, akaratlanul is megváltozik a könyvhöz való viszonyunk. Már rég nem akarunk, nem is vagyunk képesek minden könyvet elolvasni, még a fontosabbakat sem (sőt még a legfontosabbakat sem), viszont mert műveltek, tájékozottak stb.-k vagyunk, beszélünk róluk, és nem csak fecserészünk, de olykor határozott véleményt is mondunk. Mindeddig óvakodtam olyan könyvről véleményt (pláne kritikai véleményt) mondani, amit magam nem olvastam el, mostantól azonban tiszta lelkiismerettel megteszem, és még büszke is leszek magamra -- a modern, haladó gondolkodású, tájékozott embernek nem elolvasni kell egy-egy művet, hanem a kulturális térben kell elhelyezni tudnia, egy kollektív könyvtárban, meg helyére tennie a maga szubjektív könyvtárában. Jó kis könyv ez a franciából fordított kis könyvecske, komoly is meg vicces is, néha úgy tűnik, inkább vicces, ezért hát főleg azoknak ajánlom, akiknek van humorérzékük! Pécsi Györgyi, felelős szerkesztő - F: nov. 30.
Hírforrás: Új Könyvpiac, link


Újságok toplistája: tarol a bulvár FEL

Továbbra is a női lapokra van összességében a legnagyobb kereslet az újságárusoknál. A legolvasottabb lapokból napról napra, illetve hétről-hétre több mint egy millió darabot adnak el. A Szonda Ipsos felmérése szerint az elmúlt félévben pedig összesen több mint egymilliárd alkalommal vettünk kezünkbe újságot. - F: nov. 28.
Hírforrás: Pénzcentrum, link (regisztrációval olvasható)


Internet-elvonókúra fiataloknak FEL

Házimunkával, sporttal és csoportfoglalkozásokkal szoktatja le a dél-koreai kormány a fiatalkorú internetfüggőket, akikből már negyedmillió van az országban. A dél-koreai háztartások 90 százaléka rendelkezik olcsó és gyors internetkapcsolattal, az informatikai fejlettségnek azonban árnyoldalai is vannak bőven. A Szöuli Egyetem kutatási adatai szerint háromból legalább egy fiatalkorú internetezőt veszélyeztet a hálófüggőség. 250 ezren már mutatják is a betegség tüneteit. Néhány alkalommal az is előfordult már, hogy a vég nélküli szörfölésben, csetelésben kimerült hálóhasználók holtan fordultak le a számítógépasztal mellől.(?) - F: nov. 30.
Hírforrás: Prim Online, link


Beszélő papír FEL

Egy hawaii cég kifejlesztett egy olyan szoftvert, amelynek segítségével rá lehet nyomtatni a papírra egy rövid hangüzenetet tartalmazó vonalkódot. Vajon milyen is volt a hangja a gyermekemnek kiskorában? De jó volna ismét hallani, nem csak a fotóját látni... Ezek a gondolatok foglalkoztatták a Labels That Talk (LTT) nevű cég vezetőjét, Ken Berkunt, aki végül megoldást talált a problémára. A megoldás a beszélő papír, melyet egy vonalkód segítségével lehet szóra bírni. Berkun elmondása szerint a kereskedelemben már régóta használatos vonalkódok nyolc kb-nyi adatot tudnak befogadni, s ez megfelelő sűrítés mellett hozzávetőlegesen tíz másodperc hanganyagot jelent. Az LTT azonban ennyivel nem elégszik meg, el szeretnék érni, hogy húsz másodpercnyi szöveget lehessen rányomtatni egy fotóra vagy bármely más papírlapra. A vonalkódot aztán egy szkennerrel vagy egy megfelelő mobiltelefonnal le kell olvastatni, és máris meghallgatható az azon tárolt szöveg. - F: nov. 30.
Hírforrás: Prim Online, link


Igaz és hasznos bölcsesség -- A hónap könyve FEL

Szeged -- A tizenhetedik században Apáczai Csere János állította össze az első magyar nyelvű, tudományokat átfogó kézikönyvet: a Magyar Encyclopaediát. Szegeden őrzött példányát ajánlja az olvasók figyelmébe a Somogyi-könyvtár. Apáczai Csere János a gyulafehérvári, majd a kolozsvári kollégium tanáraként arra is törekedett, hogy korszerűsítse a műveltség és az oktatás viszonyát. Ötesztendős németalföldi tanulmányútja tapasztalatait újításokban ötvözte. Az ifjúságnak, tankönyvnek szánta a tudományok átfogó rendszerét, mégpedig magyar nyelven. A kötet kétévnyi előkészítés után 1653-ban jelent meg Utrechtben. Pontos címe: 'Magyar Encyclopaedia. Azaz minden igaz és hasznos bölcsességnek szép rendbe foglalása és magyar nyelven világra bocsátása Apáczai Csere János által'. A kötet Somogyiban kiállított példányát 1913-ban vásárolta a városi bibliotéka. - F: nov. 29.
Hírforrás: Délmagyar.hu, link


Tetszés szerint alakítható Google találati lista FEL

A Google keresője egy olyan új funkcióval való kibővítésével kísérletezik, amely révén lehetőségük nyílik a felhasználóknak manipulálni a találatokat. Akármennyire is népszerű a Google keresőszolgáltatása, az sok esetben számunkra haszontalan weboldalakat listáz, ám ezen most változtatni kíván a vállalat. A most bemutatott új felületen az internetezők szavazhatnak a kidobott eredményekre, s a jövőben ha ugyanarra a kulcsszóra keresnek rá, akkor a találatok már a korábbi változtatásoknak megfelelően fognak megjelenni. A Google képviselőinek az elmondása szerint egyelőre csak korlátozott számban lehet jelentkezni a kísérleti projektre. - F: nov. 30.
Hírforrás: Prim Online, link


Európa: mivel telefonálunk? FEL

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat összefoglaló adatokat közölt a tagállamok vezetékes és mobil telefonnal való ellátottságáról. Száz háztartásra számítva vezetékes telefon működött 1996-ban 43-ban, míg 2005-ben 46-ban (vonatkozó magyar adatok: 26 és34). A mobil telefon elterjedtsége egyértelműen szélesebb körű lett ebben az évtizedben. Az EU 27 tagállamának 1996-os adata 7 készülék (ugyancsak 100 háztartásra), míg 2005-ben már 96 (magyar adatok: 5 és 92). 2005-ben a sor élén Luxembourg áll 125 készülékkel, dobogós lett Litvánia (!) 127 és Olaszország 122 készülékkel. Sereghajtó e mutató szerint Románia (62), Lengyelország (76) és Bulgária (80) - F: nov. 25.
Hírforrás: Eurostat Press Office, link _PREREL_YEAR_2007/PGE_CAT_PREREL_YEAR_2007_MONTH_11/3-27112007-EN-AP.PDF


Adatbányász aranyláz FEL

Egy kanadai cég olyan adatbányászati alkalmazást fejlesztett ki, mellyel az egyes földrajzi területek ásványkincs tartalmát lehet feltérképezni. A program annyira hatékony, hogy az amerikai arany kitermeléssel foglalkozó cégek szinte sorban állnak, hogy mielőbb kipróbálhassák. A quebeci székhelyű Diagnos cég régóta foglalkozik üzleti intelligenciával, illetve az adatbányászati módszerek gyakorlati alkalmazásával. Árfolyam figyelő és tanuló alkalmazásuk megpróbálja előre jelezni az egyes valuták keresztárfolyamainak alakulását. Egy másik programjuk röntgenképek alapján nagy pontossággal mutatja ki a rákos daganatokat. A reptereken alkalmazott csomag-átvilágító berendezésekhez is készítettek képfelismerő programot. Az OptoScreener névre keresztelt rendszerük 97%-os pontossággal detektálja a poggyászba rejtett kézifegyvereket a hagyományos berendezések fotóiból. - F: dec. 2.
-- És könyvtári területen mennyire bevett gyakorlat az adatbányászat? Milyen szép is volna, ha prognosztizálhatnánk, holnap mit akar kölcsönözni/letölteni, milyen szolgáltatásokat igényelne szívesen az olvasó. Tudom, ehhez gazdasági, társadalmi, statisztikai elemzések kellenek, no meg egy szuper modul az integrált könyvári rendszerbe építve. És ennek kulcsa a pénz, pénz, pénz, mert hát nem a gazdasági versenyszférában vagyunk. Vagy talán jön egy-két elhivatott informatikus aki a könyvtárvilágnak akarja megmutatni (szívszerelemből:-) zseniális programozói készségeit... Igaz, ezek a gondolatok már nem újak, csak néhány példa: Adatbányászatra irányuló törekvések könyvtári területen, https://epa.oszk.hu/00100/00143/00042/toth.html , Adatbányászat könyvtárban, http://www.gmconsulting.hu/inf/cikkek/207/index.php
Hírforrás: Agent Portal, link


IKT eszközök a fenntarthatóság szolgálatában FEL

Vajon az infokommunikációs technológiák terjedése, a papírmentes iroda, a távmunka csökkenti a környezetszennyezést, vagy csak áltatjuk magunk és eszközök gyártása és használata során éppen hogy fokozódik az energiafelhasználás, és a károsanyag-kibocsátás? - F: nov. 29.
Hírforrás: Agent Portal, link


Menetrendek. Frissített a MÁV FEL

2007. december 9-től érvénybe lép a MÁV-START Zrt. 2007/2008-as évi új menetrendje. A 2007/2008-as évi új menetrend megtekinthető a www.elvira.hu, illetve a www.mav-start.hu internetes oldalakon. Több ponton módosul a vasút mellett a Volán-járatok menetrendje is. A autóbuszjáratok közlekedésében 2007. december 9-étől életbe lépő változásokat szintén a neten a legkönnyebb követni. - F: nov. 29. Az autóbusz-menetrend: http://www.menetrendek.hu/cgi-bin/menetrend/html.cgi . BKV: www.bkv.hu
Hírforrás: MÁV, link


Tegyen virtuális utazást az Antarktikán! FEL

Eddig soha nem látott részletességű műholdképet mutatott be a NASA az Antarktikáról, amely a jövőben segítheti a tudományos expedíciók tervezését és a kontinensen zajló változások nyomon követését. - F: nov. 29.
Hírforrás: Fn.hu, link php


Eduline.hu -- Közösségi oldal tanulni vágyóknak FEL

Elindult a hvg.hu oktatási portálja, az eduline.hu http://eduline.hu/kezdolap.aspx , amely diákoknak, tanulni vágyóknak kínál gyors tájékozódási lehetőséget. A tematikus honlapról információt szerezhet, cserélhet mindenki, aki tanul és tanulni szeretne. Az ország legnagyobb adatbázisában a látogatók tájékozódhatnak, böngészhetnek a különböző képzés-, és iskolatípusok között, de arra is lehetőségük nyílik, hogy véleményüket, tapasztalataikat másokkal megosszák, sőt, közösen kezelhetik tételeiket, anyagaikat, csereberélhetnek, illetve tanácsokat, magyarázatokat adhatnak másoknak az intézményről, szakról, iskoláról, ahova járnak. A tájékozódást több mint ezer segédanyag könnyíti (tételek, dolgozatok, szakdolgozatok, jegyzetek, definíció gyűjtemények). A közösségi oldalon a közel száz tantárgy anyagaiban eligazodni vágyók dolgát a keresési, letöltési funkció is segíti. Emellett az oldalra látogatók a legfrissebb képzésekről, tanfolyamokról, pályázatokról is értesülnek. - F: nov. 30.
Hírforrás: HVG.hu, link