Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél évfolyamok




KIT hírlevél: 2007. 10. 17. (38. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Innovációs trendek Magyarországon -- A siker gátjai bennünk vannak FEL

Ha nem változik meg a vállalatok versenyképességről alkotott elképzelése, s nem építik be a cégkultúrába a folyamatos megújulás iránti igényt és igyekezetet, akkor a mind kiélezettebb globális versenyben Magyarország le fog maradni. Az állam viszont köteles támogatni az innovációt és megteremteni az ehhez szükséges inspiráló és befogadó környezetet -- ez volt a hazai innovációs trendekről szervezett konferencia legfőbb gondolata. Szakács Ferenc, a Cason Mérnöki Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy véli, hogy a saját magukban lévő korlátokat kellett lebontaniuk ahhoz, hogy eredményesek legyenek, mert igazából nincsenek korlátok. Az innováció a gondolkodásmód megváltoztatását jelenti. A Cason filozófiai innovációja az volt, hogy felismerték: vannak olyan területek, ahol nincs konkurencia. Vagy ha van is, az olyan csekély, hogy el lehet kerülni. És ott nyugodtan lehet terjeszkedni. Ehhez folyamatos megújulás kell. -- Az Innovációs trendek 2007 c. tanulmány több gazdasági szektort is vizsgált az innováció szempontjából. A válaszokból kiderült, hogy azok a cégek a leginnovatívabbak, amelyeknek a piacain a legerősebb a verseny, s hogy az informatika megfelelő alkalmazása minden szektorban a siker kulcseleme. - F: okt. 12.

Hírforrás: HVG.hu, link

A kormány vállalja a közalkalmazottak átképzését FEL

Mintegy kétmilliárd forinttal támogatja a kormány az állásukat vesztett egészségügyi dolgozók, a pedagógusok, az igazságügy területéről vagy a fegyveres testületektől létszámleépítés miatt elbocsátott közalkalmazottak átképzését – jelentette be a napokban tartott sajtótájékoztatón Botka Lajosné szolnoki szocialista parlamenti képviselő, az oktatási munkacsoport tagja. - F: okt. 11.

Hírforrás: link , FN.hu link

Berzsenyisek szellemi kávézója FEL

Az Év könyvtára címmel tüntette ki az oktatási és kulturális miniszter a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárát. Barki Katalin elmondta: a Vas Megyei Pedagógiai Intézet könyvtárával már integrációban működnek, és -- leendő tagkönyvtárként -- készülnek a fúzióra a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem könyvtári hálózatával. - F: okt. 15.

Hírforrás: NOL, link

Magas labda a lehetséges könyvtár--postáknak -- 1200 postát adnának bérbe FEL

Négy megyében összesen 1200 hivatalt adna bérbe a Magyar Posta. A vezetők ígérik: a szolgáltatás mindenhol ugyanannyiba fog kerülni, de javul a minősége. 'A Magyar Posta Zrt. 2013-ig, az uniós piacnyitásig terjedő stratégiájában nem szerepel a társaság privatizációja, ám a legfontosabb, hogy a céget felkészítsék a piaci versenyben való helytállásra' -- mondta Szabó Pál, a cég vezérigazgatója a Magyar Televíziónak adott interjújában. Az uniós tagországok szakminiszterei a hónap elején állapodtak meg arról, hogy 2011-re halasztják a postai szolgáltatások teljes liberalizálását, és az újonnan csatlakozott tagországok többsége, köztük Magyarország további kétéves, 2013 elejéig tartó, átmeneti lehetőséget kap a piacfelszabadítás előkészítésére. - F: okt. 11.

Hírforrás: VG.hu, link , link

Távmunkaház: költséghatékonyság a vállalatoknak, foglalkoztatás a vidéknek FEL

Október 25-én nyílik Örkényben Magyarország első távmunkaháza. Az EU több nyugati országában használt üzleti megoldás lehetőséget biztosít a munkáltatóknak, hogy telephely létrehozása nélkül, távmunkában foglalkoztassanak munkavállalókat más térségekből. - F: okt. 16.

Hírforrás: Prím Online, link

Mi lesz a közszolgák fizetésével? FEL

Alapjaiban átalakul és a piaci jövedelmekhez igazodik a közszolgák bérezése - írja a Népszabadság egy, a lap birtokába került előterjesztés alapján. A kormánydöntésre váró dokumentum alapja egy felmérés, mely először hasonlította össze a központi államigazgatásban dolgozók jövedelmét a magánszférában, hasonló posztokon kapható fizetésekkel. - F: okt. 12.

Hírforrás: Napi, link

Szájról szájra -- a leghatékonyabb ösztönzés FEL

Sorrendben az újságok, rádió és tévé reklámjaiban bíznak leginkább a magyarok a hagyományos médiumok közül, míg az internethasználók számára hitelesebbek az e-mailben, az online hírlevelekben és a márkák honlapjain közölt információk, a leghatékonyabb reklám azonban a 'szájpropaganda' -- áll a Nielsen Piackutató intézet felmérésében. - F: okt. 11. -- Könnyen lemérhető, mennyire terjed a könyvtárak között a 2.0. Ugyan a készülő stratégiában már megjelent szöveg szerint, de az Összefogás hetében még az egyoldalú üzenetküldés volt az egyeduralkodó. Én megmondom, Te meg hallgatod. Akár könyvtáros, akár használó vagy. -- Kérdés, hogy mennyire válik be a módszer sok évvel a rendszerváltozás után. 1. Ha könyvtáros vagy: a központilag kinyomtatott tonnányi szóróanyag csak részben felel meg a változatosabb helyi hangsúlyoknak (pl. hogyan lehet A3-as plakátokra nyomtatni -- már ha valaki igényesebb munkát kíván végezni), vagy mikor nem a baba, hanem szülei akartak beiratkozni? -- kérdezi négyszemközt egy könyvtárvezető. 2. Ha használó vagy: szintén régi korokat idézett vasárnap a könyvtárbejáratba állított buzdítóbeszédet sugárzó hangszóró és a közönyösen lézengő néhány ember az utcán. Ha bemész a könyvtárba, kész programot kapsz; eszed, nem eszed. Tény azonban, hogy fejlődik az összefogás. Ilyen pl. a Magyar Védőnők Egyesületével való együttműködés (bár erről honlapjukon nem írnak http://www.mave.hu/ ). Vagy: a szolgáltató, szlogenje szerint már nem önmagáért, hanem a piacáért való összefogásra buzdít. Az immáron két éves 2.0 szellemében a következő lépés lehet: az elvont társadalomért való összefogás helyett a helyi igényekre összpontosítva, ki-ki az aktuális, egyéni használóra figyel. Ehhez azonban a felülről vezérlés helyett az alulról jövő kezdeményezések előli akadályok elgörgetése válik szükségessé. Siker esetén akkor majd tényleg egymásnak javasolják a könyvtári szolgáltatások igénybevételét. Szájról szájra; megtakarítva az önreklám költségét :-). (MG)

Hírforrás: HVG.hu, link Mikulás Gábor

Ramháb Mária: Különösen sikeres volt a október 7-ei Könyves Vasárnap FEL

A Nagy Olvashow című országos könyvtári programsorozatban 347 település 417 intézménye vett részt, bizonyítva azt, hogy a különböző fenntartású intézmények együtt tudnak működni és el tudják érni a családokat - mondta el Ramháb Mária, a programtanács elnöke a tíz napja indult sorozat pénteki, kecskeméti záró rendezvényén. Október 2. óta a programsorozat több mint kétezer rendezvénye a babáktól a nagyszülőkig minden korosztályt bevont a könyvtárlátogatók táborába -- fűzte hozzá Ramháb Mária, aki az Országos Könyvtári Napok záró rendezvényének is helyt adó Katona József Könyvtár igazgatója is egyben. - F: okt. 12.

Hírforrás: Népszava, link

Információs műveltség: pedagógiai forradalom kéne a könyvtárban... FEL

Az információs műveltség az információs társadalom funkcionális írástudása -- olvashatjuk Koltay Tibor cikkében (Könyvtári Figyelő, 2007/2.). Sikertényező a globalizált világban. Általa az emberek sokat olvasnak, tisztábban látnak és gondolkodnak, kérdeznek, megkérdőjelezik a szaktekintélyek állításait, sőt saját állításaikat is. Az információs műveltség határai azért is tágak, mert magukba foglalhatják az információ (főként írásban történő) kommunikálását. Az információs műveltség több mint a kommunikációs technológiák (IKT) hatékony használata, mint ahogyan azt pl. a számítógépgyártók, internet-szolgáltatók és mások vélik. Ezt pl. az e-learning problémái is mutatják. Koltay Tibor cikke érinti az információk feldolgozása folyamán bennünk zajló, csak részben ismert folyamatokat is. Kitér az információs műveltség különböző modelljeire, továbbá az általa megkövetelt új pedagógiai szemlélet szükségességére is. Az információs műveltség a könyvtárosok ügye, viszont alapvetően nem könyvtári ügy. Ebben számos feszültség rejlik. Az információs műveltség terjesztésében a könyvtárosoknak azért kell vezető szerepet vállalniuk, mert más nem teszi meg. Sem az oktatási intézmények vezetői nem fogják ezt megtenni, sem a tanárok, oktatók. Ellenérdekeltek lehetnek azok az orvosi és jogi szakmai társaságok, amelyek el szeretnék zárni jövendő klienseiket az információs műveltségtől, ahogyan a nagy multinacionális cégek, politikusok és bürokraták is azt kedvelik, ha az emberek keveset tudnak, és nem kérdeznek. A címben szereplő kérdőjelet mindenestre vegyük komolyan, főként, ha forradalomról beszélnünk! In: Információs műveltség: pedagógiai forradalom a könyvtárban?

Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/2.

Folyik-e könyvtári tartalomfejlesztés az interaktív táblákra? FEL

Az interaktív oktatási eszközök hazai terjedéséhez a pénz mellett a tanárok szemléletváltására is szükség lenne. A digitális táblák használatához számítógépes ismeretek és pár órás felkészülés is kell. Egyre több a magyar nyelvű anyag is, angolból viszont szinte végtelen a kínálat. - F: okt. 14. -- Nem vagyok meggyőződve az interaktív táblák felettébb szükséges voltáról, de nyilván nem rajtam fog múlni bevezetése. Ám, ha a könyvtár az információs társadalom alapintézményének szeretné tartani magát, és fontosnak tartja az információs műveltség terjesztését, vagy féltve őrzött információvagyonának megszellőztetését a jövő generáció számára, akkor okosan teszi, ha a rövidesen elterjedő iskolatermi berendezés minél hasznosabb felhasználását támogató tartalmat fejleszt, illetve a tanerőket annak használatára oktatja -- többek között saját tartalmak által. (MG)

Hírforrás: FN.hu, link Mikulás Gábor

Fontolva haladunk vagy lemaradunk a számítógépes írástudásban? FEL

Tisztán kivehető mintát követ a számítógépes és internetes képességek alakulása az egyes országokban - tudósít az Economist. - Térképet ld.:

Hírforrás: link (regisztrációval olvasható)

A digitális írástudatlanság ellen harcol Kóka FEL

A gazdasági minisztérium ugyannyi pénzt ad, mint amennyit 20 cég összeadott a digitális írástudatlanság felszámolására. Összesen 510 millió plusz 20 milliárd forintra lehet pályázni. - F: okt. 16.

Hírforrás: FN.hu, link

Mindent bele a katalógusba -- ahogyan a használó szereti FEL

A finn közkönyvtárak számára létrejött nemzeti elektronikus könyvtári felület, röviden a Nelli Közép-Finnországban is elérhető az olvasóközönség számára. A Nelliben minden adat megtalálható, ami a közkönyvtárak elektronikus adatbázisaiban fellelhető: állomány-, cikk-, valamint tematikus adatbázisok, másrészt elektronikus szótárak, kézikönyvek, elektronikus folyóiratok, továbbá olyan linkek, melyek az alapadatbázishoz való eljutást szolgálják. A Nelli portál elérhetősége: www.nelliportaali.fi . - F: A közép-finnországi Nelli, az új keresőrendszer a finn olvasók szolgálatában.

Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2007/2. Manci: link

Könyvmennyiség helyett a minőség lett fontos... FEL

Tegnap könyvtárosok, polgármesterek vettek részt a zalaegerszegi József Attila Városi Könyvtárban azon a szakmai fórumon, ahol a mozgókönyvtári ellátás szerepéről tanácskoztak. Szó esett például arról is, hogy a dokumentumok száma helyett inkább a tartalmi minőség a meghatározó, illetve a könyvtárak típus szerinti felosztásánál fontosabbak a funkciók, amelyeket ellátnak. Fehér Miklós, a Könyvtári Intézet munkatársa utalt arra, hogy a sokoldalúság feltételeit uniós források segítik a jövőben a Többcélú Integrált Szolgáltató Tér létrehozásával. - F: okt. 16.

Hírforrás: Zalai Hírlap, link

A Szabó Ervin Könyvtáré(!) a British Council teljes könyvtári állománya FEL

Mintegy 10.000 angol nyelvű dokumentum - szépirodalmi kiadvány, szakkönyv és angol nyelvi módszertani könyv, oktató anyag és DVD - gyarapítja október 15-től a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi állományát. Ez annak a megállapodásnak köszönhető, amelyet a könyvtár kötött a brit kulturális intézettel. Ezzel a korábbinál sokkal több angolul tanuló diák és angol oktató számára hozzáférhető a páratlan gyűjtemény. - F: okt. 16.

Hírforrás: Budapest.hu, link MTV, link

Kínáról szóló könyveket kapott a Békés Megyei Könyvtár FEL

Több mint ezer könyvtári dokumentumot, többségében könyveket, valamint audiovizuális adathordozókat ajándékozott a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetsége a Békés Megyei Könyvtárnak. Ambrus Zoltán, a könyvtár igazgatója az MTI-nek elmondta: a kiállítás egy hónapon át látható a könyvtár földszintjén. A kínai adományok hamarosan, akár kölcsönzés formájában is az olvasók rendelkezésére állnak majd -- tette hozzá. - F: okt. 10.

Hírforrás: Fidesz, link

Könyvrongálás és könyvtárosi reakciók FEL

A Békés Megyei Könyvtárban a legjellemzőbb, hogy jegyzetelnek a könyvbe, de előfordul, hogy kivágnak képet vagy egész lapot. Az Eleki Városi Könyvtárban, főként az ifjúsági könyveknél akad, hogy kiszakad lap, míg a felnőttek a kézikönyvek sorait jelölgetik. Sarkadon, a Bartók Béla Művelődési Központban és Könyvtárban a gyerekek rajzolgatnak a könyvekbe, a felnőttek képeket vágnak ki. A gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárba a legtöbben időben visszaviszik a könyveket. Baleset azonban olykor éri a köteteket. Volt, aki ráöntötte kávéját a kikölcsönzött könyvre, másnak szétesett a kezében. -- Nem célunk az olvasó büntetése -- mondta Krasznahorkai Géza. A könyvtárhasználók tudják, hogy egy-egy kötetet még sokan szeretnének forgatni, ezért nem kell figyelmeztetni őket, maguktól vigyáznak rá. - F: okt. 10.

Hírforrás: Békés M. H., link

A cégek már stratégiailag tekintenek az ügyfélszolgálatokra -- hajrá, könyvtárak! FEL

A magyarországi contact center piac is túljutott azon a perióduson, amikor az ügyfélszolgálati megoldások beszerzésének az a legfőbb célja, hogy a vállalatok elérhetőek legyenek, és minél olcsóbban legyenek elérhetőek. A contact centert vásárló cégeket ma már egyre inkább az motiválja, hogy növeljék bevételeiket, és ügyfeleik elégedettebbek legyenek. Az Algotech szerint a technológia elérhetősége ma már egyetlen magyar cégnek sem okozhat problémát, az ügyfélkapcsolatok stratégiai szemlélete annál inkább. 'Contact center megoldások vásárlásakor a legtöbb esetben még mindig a kiadások minimalizálása az első számú szempont: kezd viszont már a régióban is, hazánkban is gyökeret ereszteni az ügyfélszolgálatok stratégiai megközelítése. Most ébrednek rá a cégek, hogy ügyfélszolgálat nem azért kell, hogy elfeledhessék az ügyfélkezelés nyűgét. Az ügyfélszolgálat valóban sokat tehet egy cég sikeréért. És ez azt is jelenti, hogy nem szabad kiadásnak tekinteni az ügyfélszolgálattal kapcsolatos költségeket, csakis befektetésnek' -- mondta el Bortnyák Adorján, a kelet-közép-európai térség első regionális contact center szállítója, az Algotech cégvezetője. Egy jól átgondolt ügyfélszolgálati megoldás ugyanis egyaránt hozzájárul a vállalat ügyfeleinek elégedettségéhez -- azaz hosszú távon megtartásához -- és a vállalat bevételének növeléséhez. Mindemellett természetesen a hatékony munkaszervezés, gyors ügykezelés és telekommunikációs racionalizálás segítségével tagadhatatlanul csökkenti a költségeket is. - F: okt. 15.

Hírforrás: Prím Online, link

Egyre népszerűbbek a hangoskönyvek -- kihasználjuk, vagy fújoljunk? FEL

A multimédiás irodalmi kiadványokra, hangoskönyvekre néhány éve még csak afféle különlegességekre tekintettek a felhasználók, azóta viszont nagyot változott a világ. A hangoskönyvek elsősorban az MP3-lejátszók elterjedésének köszönhetik a népszerűvé válásukat. Hazánkban 2003-ban adták ki az első klasszikus értelemben vett hangoskönyvet. Természetesen előtte is léteztek már hasonló kiadványok, például a 80-as években bakelit lemezeken kiadott mesék, vagy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által folyamatosan készített felolvasások. A Magyar Hangoskönyv Kiadók Egyesülete (MHKE) 2005. szeptember 14-én alakult meg. A kezdeményezésre elsőként a Libri reagált, amelynek nyomán máris elkezdődött az együttműködés a piacvezető könyvforgalmazó és a szakmai szervezet között. A hangoskönyvek iránt megnövekedett kereslet már a tavalyi Ünnepi Könyvhéten is jól megfigyelhető volt. A Magyar Hangoskönyv Kiadók Egyesülete először jelent meg a vásáron önálló pavilonnal és az egyesületi tagok teljes választékával. A szervezet közleménye szerint a pavilont szó szerint megrohamozták a vásárlók, 4 napig alig lehetett megközelíteni a standot. A vásárlók előre jegyzetelt listákkal érkeztek, ami azt jelzi, hogy a kereskedelem még mindig nem mérte fel a hangoskönyvek iránt jelentősen megnövekedett keresletet. - F: okt. 9.

Hírforrás: SG.hu, link + a kommentárok!

Internet Hungary mottója: Digitális ér(t)etlenség? FEL

Az internet még alig nagykorú, de fejlődése máris új szakaszba Az internet még alig nagykorú, de fejlődése máris új szakaszba lépett: előbb csak sokunk számára a hétköznapi élet nélkülözhetetlen eszközévé vált, ma már viszont egyre inkább olyan új társadalom- és közösségformáló erő, amely jó eséllyel legalább annyira megváltoztatja hétköznapjainkat, mint annak idején a kerék vagy az elektromos áram feltalálása. - F: okt. 12.

Hírforrás: Prím Online, link

Elsőként a világon: hangfájlba rögzíthető elektronikus könyvtár a vakok számára FEL

A világon elsőként Budapesten próbálhatják ki a vakok és gyengénlátók azt az új szoftvert, amely nemcsak felolvassa az elektronikus írott szöveget, hanem szerkeszteni, rögzíteni is képes azt. A DEX lehetővé teszi a látásproblémákkal élő emberek számára, hogy akár utazás közben hallgathassanak végig egy-egy internetről letöltött dokumentumot, könyvet vagy tanulmányt. Hangfájlba rögzíti a számítógépes felolvasást, ezáltal hordozhatóvá, bármikor meghallgathatóvá teszi az elektronikus szövegeket az a rendszer, amelyet az 'Informatika a látássérültekért' Alapítvány fejlesztői készítettek el. A világújdonságnak számító, úgynevezett Dramatizált elektronikus könyvet szerkesztő és hangoskönyvet konvertáló programot (DEX) a Fehér Bot nemzetközi napja alkalmából mutatták be Budapesten pénteken. - F: okt. 12.

Hírforrás: HAON, link , Origó, link

OSZK-ban zárolva -- mikortól közkincs? FEL

Meddig hitbizomány, s mikortól közkincs egy politikus irathagyatéka -- veti fel a kérdést ismét az Országos Széchényi Könyvtárban zároltan őrzött Kéthly Anna-levelek körüli disputa. Hányatott sors: több mint negyedszázadnyi képviselőség után hatévi börtön, illetve szoros állambiztonsági megfigyelés, majd 1956-tól élete végéig, 1976-ig tartó emigráció jutott osztályrészéül a magyar szociáldemokrácia nagyasszonyának, Kéthly Annának. Az életútjából következően irathagyatéka szétszóródott. A legjelentősebb rész, az emigrációban keletkezett mintegy 12 ezer dokumentum 1995-ben került vissza Magyarországra. Kéthly egyik legfőbb munkatársa, a szociáldemokrata emigráció meghatározó személyisége, a Stockholmban élő Bölcsföldi Andor hosszas mérlegelés és tárgyalás után az Országos Széchényi Könyvtárnak (OSZK) ajándékozta a forrásértékében páratlan anyagot. - F: okt. 13.

Hírforrás: HVG, 2007/41., link (regisztrációval olvasható)

Túl sokat tud rólunk a Google FEL

Ahogy egyre bővül a legnagyobb keresőprogramhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások köre, úgy válik egyre hasznosabbá a Google. A folyamat azonban kétirányú - a vállalat kezében egyre több személyes adat halmozódik fel. Egyelőre nem világos, mit kezd ezzel a hatalmas információtömeggel a cégóriás. 'Ne légy gonosz!', illetve 'Nem az a célunk, hogy pénzt keressünk hanem, hogy megváltoztassuk a világot" - aligha volt a Google előtt olyan nagyvállalat a világtörténelemben, mely akár csak ehhez hasonló jelmondatokkal pozícionálta volna magát. Azonban ha ehhez hozzávesszük, hogy arra sem volt még példa, hogy egy vállalat ilyen rövid idő alatt (a Google Inc. 1998 óta létezik) a Google-éhoz fogható jelentőségre tegyen szert, és ilyen mennyiségű adat halmozódjon fel egyetlen cég 'kezében', indokoltnak tűnhet a növekvő gyanakvás az önmagát mindenáron szimpatikusnak feltűntetni próbáló óriás ellen. Ezen gyanakvásokat foglalta össze a The Economist. - F: szept. 26.,

Hírforrás: SG.hu, link

Dsida közöttünk -- a Bod Péter Megyei Könyvtárban FEL

Dsida Jenő születésének százéves évfordulója alkalmából olvasómaratont szervezett az Erdélyi Magyar Ifjak szervezete. Tegnap este a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében Dsida műveiből olvasták fel kedvenc részleteiket az egymást követő önkéntes előadók, főleg ifjak. - F: okt. 13.

Hírforrás: Erdély ma, link

A Google kiváltja a telefon-tudakozót FEL

Hangfelismerő szoftver által azonosítja a hívók kívánságait a keresőóriás, értelmezi a tudakozódást és ad megfelelő telefonszám-választ. A rendszer kísérleti jelleggel már áprilistól működik. - F: okt. 15.

Hírforrás: IWR, link

Jóváírás FEL

'A könyvbűnösök napján bóklászom a városban. Ma minden könyvtárban megbocsátanak a vissza nem vitt könyvekért. Várom, hogy hosszú sorok kígyóznak a könyvtárak előtt, de nem. A könyvbűnösök lapulnak. Az egyik könyvtár ajtaján megüti a szemem egy felirat, jóváírást ajánl. Éppen A Pál utcai fiúk van nálam, száz éve írta jóvá Molnár Ferenc, néhány napja felkértek a Literától egy kis játékra, öt napig írjak naplót, bújjak bele valamelyik szereplő bőrébe. Csónakost választottam. Leülök a Múzeum kertben, olvasok, de nem hagy nyugodni ez a jóváírás. Aztán beugrik valami. Rohanok haza, összeszedem az eddigi megjelent könyveimet, megyek a könyvtárba. Örömmel fogadnak, egy csinos könyvtáros lány kinyitja sorra őket, aztán elcsodálkozik. Ezek nem is könyvtári könyvek. Nem, de én írtam. Néz rám, nem tudja, mit akarok. Legyenek szívesek jóvá írni. Én csak ennyire tudtam, könyörgöm, írják nekem jóvá. A lány telefonál, félek, hogy a pszichiátriát hívja...' - Folyt.: Népszava, okt. 13.

Hírforrás: Népszava, link

Az ország legnagyobb könyvesboltját nyitja a Libri Kolozsváron FEL

A Kolozsváron néhány napon belül átadásra kerülő Polus Center bevásárlóközpont területéből 630 négyzetméternyi felületet kizárólag könyvek értékesítésére tartanak fenn. 'Október 12-én reggel nyolc órakor megnyitjuk a Libri könyvbirodalmat, az ország legnagyobb könyvesboltját' -- közölte John Holm, a könyvkereskedelmi lánc romániai igazgatója. Az indulás pillanatában a könyvkészlet 7000 címe közül a román nyelvű készleten kívül ezer magyar, ezer pedig angol nyelvű kötet lesz, jövőre már tízezer könyv közül választhatnak kedvükre valót az olvasók. A magyar, román vagy más nyelvű könyvek arányát a vásárlói igények döntik majd el -- jelezte az igazgató. Romániában megszakadt a kapcsolat az 1989 előtti könyves kultúra és a jelenlegi olvasói szokások között -- fejtette ki nézetét az igazgató, aki szerint a világpiaci javuló tendencia alapján most érett meg rá az idő, hogy az olvasók és könyv közötti kapcsolat ismét felértékelődjék. A Libri könyvesbolt feladatát abban látja, hogy a bolt méltó feltételeket teremtsen ehhez. - F: okt. 11.

Hírforrás: Erdély Ma, link

Jittike mondja FEL

'Beiratkoztam az OSZK-ba és a KSH könyvtárba is. Az OSZK hatalmas, annyira nem néztem szét, de minden gépesítve, mágneskártyás beléptető, meg ilyenek. Majd valamikor szétnézek, nagyon érdekel, hogy még mik vannak, és hogy hogy működik egy ilyen hely. A KSH könyvtár pedig nem nagy (vagyis nem tűnt annak), de minden statisztikai adat megtalálható, amit csak kitalálok. Ez tökjó, ott eltöltöttem egy kis időt is, megnéztem pár adatot a szemináriumi dolgozatomhoz, aminek Szingapurról kellene szólnia. Na ennyi történt ma, elég uncsi, de ez van. Majd ha lesz valami értelmes postolnivaló, akkor majd postolok :)' - F: okt. 12.

Hírforrás: Jittike blogol, link

Megújult az Országgyűlés internetes honlapja FEL

Megújult az Országgyűlés honlapja, azzal a szándékkal, hogy szebb és a mai igényeknek jobban megfelelő, egységesebb grafikai arculattal jelenjen meg a parlament az interneten. Erről Bakos Emil, az Országgyűlés gazdasági igazgatója ír a megújult honlapon. Tájékoztatása szerint újdonságként megjelent az Országgyűlés működése címszó, ahonnan az üléssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókon kívül többek között az interaktív ülésrend is elérhető. Bakos Emil kiemelte: létrehoztak egy másik címszót is Lobbi címen, amely a parlamenti lobbi-tevékenységről ad tájékoztatást és segít az eligazodásban. - F: okt. 10.

Hírforrás: MTI--Prím Online, link

A megújult Szerzői Jogi Kézikönyv olvasható a neten FEL

Megújult a Szerzői Jogi Kézikönyv, s a Bérczes László, Lendvai Zsófia és Gyenge Anikó által írt és Gyenge Anikó jogi szakértő által szerkesztett, 148 oldalas mű teljes terjedelmében immár elolvasható az ASVA -- Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány -- honlapján -- www.asva.hu. - F: okt. 11.

Hírforrás: Prím Online, link

Ingyenes internetoktatási program ősszel is FEL

Folytatódik a Magyar Telekom ingyenes internetoktatási programja. Idén eddig több mint 5500-an éltek az internetakadémia nyújtotta lehetőséggel, és az érdeklődés azóta is rendkívüli: a résztvevők létszáma év végéig várhatóan meghaladja a tízezret. - F: okt. 15.

Hírforrás: Prím Online, link