stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



címlap Kecskés Péter
CSILLAGBÖLCSELET

(Budapest, Kapu könyvek, 2008.)

Letűnt korok máig ható bölcselete nehezen értelmezhető a hét szabad művészet egyike, az asztrológia nélkül. A régiek még az égre tekintettek, nagyjából a francia forradalomig, még akkor is, ha a mai kor pop asztrológusai, a müllerpéterek, popperpéterek az ezotéria győzikeshowjaként devalválták.

A könyv a világtörténelem, az eszmetörténet és az aktuálpolitika összefüggéseit megvílágító rejtett szálak és szimbolikus kulcsok alapján szerveződik. Megközelítése ezoterikus, távol áll a hagyományos történeti szemlélettől, bár azok egzaktságra törekvő módszereire is reflektál. Magas asztrológián alapuló eszmetörténetet alkalmaz, mely a sumér-babilóni asztrális gnózis gyökeréig hatol. Már a könyv első lapjain kritikai górcső alá kerülnek a magyar és külhoni álezoterizmus szerzői.

A mű küzd a primitív, determinisztikus, limitált modern sorsértelmezés ellen. Tematikai felépítése érinti az asztrális hierarchiák rendszerét, és kiemelten foglalkozik az asztrológia politikai alkalmazhatóságával. (Hosszabb tanulmány elemzi a Magyarországra vonatkozó csillagok szerepét, a jelenlegi "nemzetvezér" szerepét, és komoly világtörténelmi panorámát fest a precessziós mozgás részletes ismertetésén keresztül, melyben foglalkozik a világkorszakok kezdetének és végének kérdésével is.)

A kötet végén az asztrológia spirituális dimenziójának elemzése is megtalálható, melyhez kapcsolódik Nicholas Flamel alkímista transzmutációs képleteinek és Aleister Crowley kinyilatkoztatásának részletekbe menő elemzése. Messzire vezet a szabadkőműves egyesítés és Krisztus feltételezett képletének összehasonlítása is. A könyvben olyan "gyakorlati újítások" is helyet kaptak, melyeket a gyakorló asztrológus is hasznosíthat (például az ún. paranok használata), és szó esik a szerző saját asztrológiai rendszeréről, a mitikus csillag-zodiákus fokonkénti értelmezéséről is.

Kecskés Péter a Buddhista Főiskola tanára, jelenleg talán az egyik legjelentősebb magyar asztrológus, a hermetikus tanok avatott ismerője, akinek publikációi jelentős szaklapokban jelennek meg. Eddigi munkássága a hagyományos filozófiai-művészeti esszéírástól a költészetig, a performance-on keresztül az általa alkímisztikus fotográfiának nevezett művészeti tevékenységig terjed. Számos hazai és nemzetközi, önálló és csoportos kiállításon a legjelentősebb magyar fotográfusok és képzőművészek között szerepel.

galambos


Ökotáj, 41–42. sz. 2009. 107. o.

stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret