EPA Budapesti Negyed 2. (1993/2.) SzerzőKarátson G.: Házak előtt < > Szerzőinkről

CAPRICHOS
____________
LÁBASS ENDRE
(fotó és szöveg)

kis kép= 7,3 kb nagy kép= 65,5 kb

      Inzsenyérre gondoltam a hetvenéves, nejlonzacskóba göngyölt lábú, egykori építési vállalkozóra, akkor már hat éve fejlesztette rétegről-rétegre bűzös szemétházát...

kis kép= 9,2 kb nagy kép= 95,5 kb

      Hűtlenül el akarom hagyni az utcát sok undorító emlékével együtt, nem csak fénytelen mélyét, de még napfényes elejét is, ahol a fotószintézishez elegendő a világosság.

kis kép= 5,8 kb nagy kép= 55,6 kb

      Beér a szobába, ez nem látszik börtönnek, körülnéz - igen, nem rossz.
      Ki kell ütni a falakat és egész rendes hely.

kis kép= 6,7 kb nagy kép= 48,1 kb

      Leült kilógóbelű, fejedelmi foteljei valamelyikébe, ezt kívülről már nem láthatták, s az sem tudhatták, hogy azért váltak ablakai lassan tejüvegszerűen opálossá a kosztól, mert félt a fekete koromtól s jól beszögellte az ablakokat.

kis kép= 6,7 kb nagy kép= 61,7 kb

      A mérhetetlen unalommal festett egeken itt-ott szőrszálak, kinek-kinek pénze szerint disznó, nyest, vagy mókusszőr ecsetszálak.

kis kép= 6,8 kb nagy kép= 67,8 kb

      Egy polcon tizenkét gipsz Szent István széles gipsz pofacsontokkal álldogál, a kiálló csontokon jobban leülepszik a por, ezekért a rút kis ábrákért felnégyelés, szemkitolás járna.

kis kép= 5,9 kb nagy kép= 45,8 kb

      A folyosók végén kilóg a régi mozifüggöny, fellépdelek a kilenc fafokon a vetítővászon szintjére, itt még grafikák garmada, iciri-piciri ökröcske, de dobozszámra...

kis kép= 5,9 kb nagy kép= 51,1 kb

      ... visszafordulok a hajdani nézőtér felé, a csillárok helyéig felnyúló vaspolcok árbocrúdjainak végtelenjén túl, a festményektől majdnem teljesen eltakarva-elborítva, a vészkijárat leszerelt lámpáinak helyét látom a homályban.


EPA Budapesti Negyed 2. (1993/2.) SzerzőKarátson G.: Házak előtt < > Szerzőinkről